Verdenskendt salttorsk vender tilbage

I bygden Napasoq glæder fiskerne sig til, at indhandlingsanlægget snart åbner igen. Man drømmer om fortidens storhed.
07. august 2014 14:22
I to-tre år har indhandlingsanlægget i Napasoq ligget dødt, og det har påvirket bygden.
 
- Det er lidt træls, at vores indhandlingsanlæg nu er lukket og slukket. Vi venter bare på, at det åbner nu, siger Apollo Møller, fisker og indbygger i Napasoq, som ligger mellem Maniitsoq og Nuuk.
 
Det vil gavne bygden enormt, når anlægget kommer i gang.
 
- Det er en god nyhed for os i bygden, og det giver håb til fiskerne og indbyggerne i Napasoq, som har haft stor arbejdsløshed, siden anlægget lukkede, siger han til KNR.
 
Køleteknikere savnet
I april måned meddelte Lilleholm A/S, at de havde købt det tidligere Arctic Greenfood-anlæg af de nye ejere Royal Greenland, og at de ville åbne det senest d. 15. juni. Men der har været problemer med at skaffe køleteknikere til at få anlægget igang igen, forlyder det. 
 
Daglig leder i Lilleholm A/S, Jens Møller, siger nu til Radioavisen, at han forventer at åbne Napasoq-anlægget for indhandling i løbet af et par uger.
 
Indhandlingsanlægget i Napasoq blev oprindeligt bygget i 1960'erne af Frede Sørensen. Det blev et meget succésfuldt anlæg, og spidskompetencen dengang var saltet torsk. Napasoqs salttorsk var en luksusspise og fik for alvor vind i sejlene, da virksomheden blev kategoriseret som den næstbedste i verden til at lave saltfisk lige efter en norsk konkurrent. 
 
Udover torsk er der før indhandlet både laks, rejer og hellefisk i Napasoq. Den nye ejer, Lilleholm A/S, vil koncentrere sig om salte og usaltede torsk samt ørreder.
 
TILFØJELSE: Det nye anlæg kommer ikke til at gøre brug af alle de arealer, som det tidligere anlæg, bygget af Frede Sørensen, gjorde.