Verdens største hundevæddeløb startet i Alaska i dag.

Samtidig med at der mange steder i Grønland denne weekend blev der afholdt kvalifikationsløb til årets GM i hundeslædekørsel, startede verdens største hundevæddeløb, det legendariske Iditarod i Alaska.
03. marts 2013 13:54

I lørdags begyndte det med en ceremoni i Anchorage, hvor hundene blev fremvist og de såkaldte “mushers” - det vil sige hundeslædekuskene - blev præsenteret.

I år er der 65 hold med i løbet, hver med en 12-16 hunde. Blandt deltagerne er alaskanske inuit - Inupiaq - indianere, kvinder og folk fra forskellige lande, foruden fra Alaska..

Efter den festlige start i Anchorage lørdag begyndte så det egentlige løb i dag søndag i byen Willow lidt over 100 km nord for Anchorage.

Selve løbet følger en 1600 km lang rute fra Anchorage til Nome, igennem skove, tundra og bjerge, sne og storme…. en svær og farlig rute.

Iditarod begyndte i 1925, da der var en difteritis epidemi som især ramte børn i Inupiaq byen Nome….. Det var ikke muligt at flyve, så det blev bestemt at sende vaccinen, der kunne redde Inupiaq børnene, afsted med hundeslæde. Flere slæder var med … den der nåede først frem til Nome med vaccinen var anført af hunden, Balto. …. I dag kan man se en statue af denne modige hund i New York.

Langs ruten er der tilskuere, der fester og hepper på hundene, når de løber forbi. Private fly følger også ruten, nogle med dyrlæger ombord i tilfælde af en ulykke.

Der er altid hundeslæder som ikke når frem til målet, men for dem der gør det, vil det tage mellem 9-17 dage for at nå frem til Nome.