Verdens største hundeslædeløb i gang

Det store grønlandske hundeslædevæddeløb i Sisimiut finder snart sted, men der er også andre store løb, heriblandt det kendte Iditarod i Alaska, som netop er begyndt.
Skrevet af Mads Lynge
07. marts 2011 17:28

Verdens sidste og største hundeslædevæddeløb, kalder de det i Alaska. Det årlige Iditarod-hundeslædeløb er nu begyndt. I lørdags, i Alaskas største by, Anchorage, var der ceremonier og festligheder for at fejre de 62 hold, der deltager i hundeslædeløbet og så begyndte den lange tur i søndags. Turen er lige knap 1700 km lang og strækker sig fra Anchorage til Nome ved Beringshavet.

Inspirationen til løbet kommer fra det såkaldte Barmhjertighedsløb i 1925, da en difteri-epidemi hærgede blandt andre Inuipiat i Nome – hvilket fik læger og andre frivillge til at tage turen til byen med hundeslæde for at overbringe dem vaccine og dermed undgå at hele bygden døde.

Selve Iditarod-løbet begyndte i 1975, og er blevet gennemført årligt siden da. Det er et hårdt løb, de fleste hundeslædekørere sover kun et par timer i løbet af de 8-14 dage løbet tager. Til gengæld sover hundene regelmæssigt, da flere dyrerettighedsorganisationer, heriblandt den kendte PETA, har protesteret imod løbet. Den kritik betyder, at hundene på den lange tur bliver checket dagligt af dyrlæger og dertil har særlige støvler på. Der er mellem 12-16 hunde i hvert spand og blandt slædeførerne er der mænd og kvinder, yngre og ældre og desuden en hundeslædekører fra Jamaica, som nu er kommet to år i træk, selvom han synes, det er lidt koldt.

Terrænet er hårdt: is, sne og vand, men gevinsterne er store. I år er der i alt gevinster på knap tre millioner kroner, hvoraf vinderen modtager en kvart million kroner og en ny lastbil.