Venstre: Kan Grønland regne med dansk regeringsstøtte til hvalfangst?

Venstre kræver nu svar på, om Grønland kan regne med støtte fra den danske regering i sæl-og hvalfangstspørgsmålet. Det går folketingsmedlem Doris Jakobsen stærkt ud fra som følge af Siumuts samarbejdsaftale med Socialdemokraterne. Men forholder det sig rent faktisk sådan, at S har bundet sig til at støtte Grønlands ret til sæl- og hvalfangst, vil Venstres Kristian Jensen vide.
26. oktober 2011 14:56

- Jeg vil gerne have afklaret om Socialdemokraterne nu har ændret holdning fra den meget kritiske holdning som fx Dan Jørgensen har haft omkring den grønlandske hval- og sælfangst til en mere positiv holdning som Venstre altid har haft, siger Venstres gruppeformand Kristian Jensen til Radioavisen.

Han har derfor stillet fire paragraf-20-spørgsmål til Statsminister Helle Thorning-Schmidt om indholdet i Socialdemokraternes samarbejdsaftale med Siumut. Kristian Jensen vil nemlig gerne have klarlagt, om aftalen rent faktisk indebærer det, som Doris Jakobsen har fremlagt fra Folketingets talerstol under åbningsdebatten.

- Når jeg spørger, er der fordi det kom frem under åbningsdebatten, at der skulle være indgået en aftale som i hvert fald Doris Jakobsen udlægger sådan, at Socialdemkoratiet fremover skal støtte Grønlands ret til sæl- og hvalfangst. Jeg meget gerne have at vide om Helle Thorning-Schmidt er enig i, at der er sådan en aftale. Og om det er en aftale, hun mener, den nye danske regering er forpligtet af, lyder det fra Kristian Jensen, der støtter Grønlands ret til sæl- og hvalfangst.

I den udgave af samarbejdsaftalen mellem Siumut og Socialdemokraterne, som Kristian Jensen har læst, står der intet om støtte til sæl- og hvalfangst. Det gør der heller heller ikke i den udgave som Radioavisen er i besiddelse af.

Men ifølge Folketingets referat har Doris Jakobsen under debatten på Christiansborg den 6. oktober, udtalt følgende om samarbejdsaftalen:

- Indholdet i den er, at Socialdemokratiet og den nye regering skal støtte vores sæl- og hvalfangst.

Doris Jakobsen udtalte videre:

- Altså, når Socialdemokratiet har underskrevet vores samarbejdsaftale, regner jeg med, at de også vil støtte os hundrede procent i denne sag.

Venstres gruppeformand mener, at hans §20-spørgsmål vil føre enten den ene eller den anden interessante oplysning frem i lyset:

- Enten vil jeg få afdækket, at Doris Jakobsen er ført bag lyset, hvis ikke der ligger en sådan aftale. Eller også vil jeg få fastslået, at den nye regering vil hjælpe med at sikre Grønlands ret til sæl- og hvalfangst. Og uanset om udfaldet bliver det ene eller andet, synes jeg egentlig at svaret er meget interessant, slutter Kristian Jensen.

De fire skriftlige §20-spørgsmål blev stillet mandag og har en svarfrist på 6 hverdage.