Vellykket redning via Svalbard

Grønland måtte have assistance af en redningshelikopter fra Svalbard, da to tidligere medlemmer af Siriuspatruljen i går blev bjærget fra et område ved Lockwood Ø på Grønlands nordspids.
06. juni 2009 12:53

De to danske mænd var på slutningen af en ekspedition over indlandsisen, da den ene fik stærke smerter i maven og måtte udsende nødsignaler. Manden er selv læge og formodede, at den var gal med blindtarmen. Det er endnu ikke konstateret, om det er tilfældet, men efter et ophold på Svalbard indlægges han i aften til hospitalsbehandling i Tromsø i Nordnorge.

De to ekspeditionsdeltagere blev i første omgang undsat med en lokal Twin Otter, men efter landingen i en meter høj tung sne frygtede de to piloter samt en mekaniker, at det ikke var muligt at komme i luften igen.

- Derfor måtte vi bede om assistance fra Svalbard med en Super Puma-helikopter. oplyser lederen af Flyveredningscentralen i Kangerlussuaq, Henrik Holm.

- Der er tale om en flyvetur på over 1100 kilometer, altså ud over "point of no return", hvor helikopteren ikke kan vende om uden at få brændstof. Både på turen til og fra Lockwood Ø måtte den tanke op på Station Nord. Samarbejdet med Hovedredningscentralen i Nordnorge forløb upåklageligt, fortæller Henrik Holm.

En halv time før redningshelikopteren nåede frem til den nødstedste ekspedition lykkedes det i øvrigt de to piloter at lette med Twin Otteren og flyve til Station Nord. Det skete efter at de ved hjælp af ekspeditionens pulke havde fået skrabet et spor fri, som der kunne lettes fra. Flyet kunne dog kun medbringe piloterne, så både mekanikeren og de to ekspeditionsdeltagere måtte flyves derfra med redningshelikopteren fra Svalbard, der også havde læger og sygeplejersker ombord.