Velfungerende familier kan ende som hjemløse

I Nuuk sluttede et to-dages seminar om bolig og hjemløshed i går. Seminaret, der var tilrettelagt af Departementet for Familie, Kultur, Kirke og Ligestilling i samarbejde med Statens byggeforskningsinstitut, var led i en kortlægning af hjemløseproblematikken her i landet.
Skrevet af Jette Andersen
13. december 2012 07:43

Med på seminaret var udover repræsentanter for de sociale myndigheder, også hjemløse, tidligere hjemløse og genhusede, der har givet deres bud på, hvordan man løse det voksende problem -  specielt omkring de genhusede, der på grund af huslejerestancer er blevet sat ud af deres lejlighed.

KNR talte med en af deltagerne, som for øjeblikket er genhuset sammen med sine børn.

- Det er ikke nemt, især når man har børn. Jeg har hentet min styrke i bønner, fortæller den kvindelige deltager, der ikke vil have sit navn offentliggjort, men redaktionen er bekendt med navnet.

Den 42-årige kvinde, fortæller at de bliver flyttet rundt hver 3. måned. Og de ved aldrig, hvilket slags hjem, de kommer til. Om de skal bo sammen med alkoholikere, hashmisbrugere eller bare ganske almindelige rygere. Lige nu bor de sammen med nogle rolige personer, hvilket hun er taknemmlig for.

Det var en række uheldige omstændigheder, der gjorde kvinden fra Ilulissat, hjemløs.

- Jeg mistede mine forældre i henholdsvis 2004 og 2005 og i 2005 mistede jeg mit arbejde. Vi boede ellers i et hus, men den ene vandskade efter den anden, dukkede op. Jeg er sikker på, at jeg ikke ville stå i denne situation, hvis alle disse ting, ikke var sket, siger hun stille.

Og hun står ikke alene i den situation. Statens Byggeforskningsinstitut, SBi, der står for den tilbundsgående undersøgelse af bolig og hjemløshed i Grønland, har snakket med mange mennesker, der er eller har været hjemløse på grund af en serie uheldige episoder i deres liv.

- Vi har set mange eksempler på mennesker, der fungerer ganske normalt, og som kommer ud i nogle situationer, som er svære og få måneder efter, så står de uden bolig, siger seniorforsker Knud Erik Hansen fra SBi, der på nuværende tidspunkt ikke vil komme med tal på, hvor mange, der er hjemløse, hvor mange, der er genhusede og hvor mange boliger, der mangler i Grønland.

Og det er ikke SBi, der skal komme med løsningerne. Instituttet kommer med skitserne til en løsning, men det er det grønlandske samfund, der selv skal løse problemet, siger Knud Erik Hansen.

- Det er rigtig komplekst, når man skal finde løsninger. Men vi vil godt være med til at påpege, de steder, hvor vi kan se, der er nogle problemer i de systemer, man har. Det er det, vi kommer med, også må det grønlandske samfund, være med til at diskutere, hvad man kan gøre.

Undersøgelsen forventes at blive offentliggjort til april måned næste år. Formålet med to dages seminaret var, at kvalitetssikre og få kvalificerede bud på målrettede løsningsmuligheder.