Velfærdskommission: Det skal kunne betale sig at arbejde

Skatte- og Velfærdskommissionen kom i dag med sit første udspil. Flere skal i arbejde, og det skal et beskæftigelsesfradrag blandt andet hjælpe med, lyder det.
Skrevet af Jette Andersen
25. maj 2010 16:26

1000 kroner ekstra om året for at arbejde. Det er gevinsten for at arbejde i stedet for at modtage offentlig hjælp. På den anden side af kassen får det offentlige godt 220.000 kroner ekstra, når folk er kommet i arbejde.

- Kan man skrue det sociale netværk sammen, så det giver det, det er tiltænkt, nemlig social sikkerhed og samtidig have, at der er et klart incitament til at folk kommer i beskæftigelse, siger Torben Andersen.

Det anser skatte og velfærdskommissionen som en helt central udfordring, at pege på noget, der går ind og giver en løsning der. Men hvor den sociale sikkerhed bliver bevaret.

- Der er mulighed for simpelthen at rydde op i nogle fradragsmuligheder og uhensigtsmlæssigheder, sådan at man med uændrede skattesatser kan få noget mere provenu i kassen.

- Vi peger på folkeskoleområdet, hvor der faktisk er lige så mange uddannede lærere pr. elev, som man har i Danmark, siger Torben Andersen.

- Hvis Grønland for alvor vil vende udviklingen, så er det nødvendigt at satse meget markant på børn og unge. Der skal bedre opvækstvilkår, bedre muligheder for at komme igennem folkeskolen til, for at skabe grundlag for at blive selvforsørgende, siger han.