Velfærdsdirektør støtter op om Selvstyret

Kommunerne har i enighed valgt at holde fast i at udbetale tidlig juleløn, men velfærdsdirektøren i Kommuneqarfik Sermersooq så ellers gerne, at man gør op med traditionen og følger Selvstyrets eksempel.
Skrevet af Jette Andersen
03. november 2011 15:58

Velfærdsdirektør i Kommuneqarfik Sermersooq, Aaja Chemnitz Larsen, så gerne at de månedslønnede kommunalt ansatte først fik løn i slutningen af december måned, som Selvstyret nu har lagt op til, og ikke kort før jul, som det har været offentlig skik i mange år og fortsat i år vil være i landets fire kommuner.

Det mener hun, fordi antallet af henvendelser hos socialafdelingen i kommunen stiger markant i sidste halvdel af januar.

- Det er vores formodning, at i og med, at januar-udbetalingen sker tidligt, slipper pengene simpelthen tidligere op, og man derfor i sidste halvdel af januar ikke har penge nok. Vi tror, det er derfor, vi oplever den stigning i løbet af januar. Og det betyder selvfølgelig også et arbejdspres for os i velfærdsforvaltningen og i borgerservice i Kommuneqarfik Sermersooq, siger Aaja Chemnitz Larsen.

Derfor mener hun, at det ville være at foretrække, hvis lønnen ville blive udbetalt efter overenskomsten og ikke efter kutymen - hvilket vil sige i slutningen af december - for på den måde ville pengene strække længere.

Men trods velfærdsdirektørens ønske om at følge Selvstyrets eksempel og gøre op med den tidlige lønudbetaling, har Kommuneqarfik Sermersooq altså valgt at holde fast i traditionen, fastholder administrativ direktør, Søren Hald Møller.

- Men jeg er da helt sikker på, at Aaja har ret, når hun siger, det vil lette presset på ønskerne om at få supplerende ydelser i januar, som vi oplever i vores socialforvaltning, siger Søren Hald Møller.

- Det er der bare slet ikke taget stilling til, om man ønsker at ændre på her, lyder det om beslutningen om at holde fast i julelønnen og dermed også en tilsvarende tidlig udbetaling af sociale pensioner.

Borgmester Asii Chemnitz Narup, har i dag ikke villet udtale sig i sagen, fordi julelønnen ifølge hende er et administrativt anliggende. Derfor henviser borgmesteren altså til kommunens administrative direktør, men Søren Hald Møller sparker bolden tilbage til politikerne.

- Hvis man ønsker at lave om på udbetalingsterminen for sociale ydelser, er det i sig selv en socialpolitisk beslutning, og derfor har jeg ikke nogen bemærkning til det, siger han.

I Qaasuitsup Kommunia ønsker socialchef Magga Fencker ikke at gå ind i diskussionen, mens Kommune Kujalleq og Qeqqata Kommunias ansvarlige på området, Kiista P. Isaksen og Leif Grønvold, giver udtryk for, at man ikke oplever at julelønnen har negativ betydning for de socialt dårligst stillede i kommunen i løbet af januar måned.