Vejen banet for Selvstyre

Historiens vingesus strøg igennem Folketingssalen, da et stort flertal i dag vedtog selvstyre for Grønland. 99 af Folketingets medlemmer stemte for selvstyreloven, kun Dansk Folkepartis 18 medlemmer stemte imod.
19. maj 2009 10:44

På de grønlandske pladser i tinget, sad to generationer af grønlandske politikere. Den ene, Lars-Emil Johansen, trykkede på sin afstemningsknap, og satte punktum for et næsten 40 år langt politisk liv, hvor han har kæmpet for et mere frit Grønland.

Den anden 25-årige Juliane Henningsen trykkede på knappen midt i sin valgkamp nummer 2 og med blikket rettet mod fremtiden. Hun er taknemmelig over for den kamp som den ældre generation af politikere har kæmpet.

- Jeg vil først og fremmest gerne sige tak for den indsats, de har gjort, ikke mindst på vegne af Grønlands ungdom. For jeg mener, at vi i dag tager friheden for givet, og at vi har gode grunde til at sige tak. Men, jeg mener også, at de kan lære noget af os om, hvor vi ser kampen, når det kommer til det nye Grønland med selvstyre, siger Juliane Henningsen. Lars-Emil Johansen har bebudet, at hans tid som politiker er ovre efter denne valgperiode, og det er med sindsro, at han giver stafetten videre til den næste generation.

- Først og fremmest vil jeg gerne sige tillykke til både Juliane og resten af ungdommen i Grønland. Denne lov er nøglen til en fremtid i større frihed og en fremtid med større ansvar. Selvstyreloven er samtidig afslutningen på min politiske karriere. Jeg forlader politik med sindsro, for jeg er sikker på, at der er en ungdom som er parat til at overtage styrelsen af Grønland. Med vedtagelsen er der kommet politisk forår i Grønland, og her tænker jeg ikke mindst på den unge generation af politikere. Det er jeres tur, værsgo! siger Lars-Emil Johansen.

Dagen blev fejret med en reception i Samtaleværelset på Christiansborg. Her blev Folketingets politikere, og andre som ”har Grønland i hjertet”, som det hed i invitationen, budt på pinde med grønlandske lækkerier og et glas.