Foto: Arktisk Kommando

Nuugaatsiaq: Varslingssystem kan være en mulighed

Det kan være muligt at finde et varslingssystem, der kan advare borgerne ved Karrat Isfjord om fremtidige fjeldskred.

Opdatering kl 19.45: Det fremgik tidligere af artiklen, at Stefan Bernstein var sikker på, at der kunne findes en løsning. Tirsdag aften præciserer Stefan Bernstein dog overfor KNR, at det er langt fra sikkert, at de teknologiske løsninger fra andre lande kan anvendes med de logistiske, klimatiske og sikkerhedsmæssige udfordringer, der er i Grønland, herunder i det specifikke område. 

Stefan Bernstein understreger også, at overvågning af fjelde og varslingssystemer ligger uden for det som GEUS beskæftiger sig med forskningsmæssigt.

GEUS arbejder i øjeblikket på højtryk på at levere faglige vurderinger til Selvstyret med hensyn til situationen i Karrat Isfjord, hvor en løs fjeldside truer med at skabe en ny flodbølge.

Ifølge statsgeolog ved GEUS Stefan Bernstein har norske specialister vurderet det løse fjeld som værende i høj risiko for at skride, men eksperterne kan ikke sige hvornår.

LÆS OGSÅ Norge overvåger farlige fjeld permanent

Derfor arbejdes der på at finde at varslingssystem, som kan advare borgerne i tilfælde af skred:

- Der er meget stor ekspertise omkring det specielt i Norge, hvor man har varslingssystemer placeret. Man har forskellige løsninger, siger Stefan Bernstein og fortsætter:

- Det betyder, at man formentlig vil kunne varsle et skred - også måske nogle dage inden skreddet indtræffer eller eventuelt kortere tid. Skreddene kan bevæge sig hen over nogle dage inden de falder ned - det har man erfaring med fra Grønland også, siger Stefan Bernstein.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.glKNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt