Varmt vand truer havisen i Arktis

Selvom solen på denne årstid står lavt på himlen, og lufttemperaturen er under frysepunktet i Tjukterhavet mellem Sibirien og Alaska, finder der fortsat en hastig afsmeltning af havisen sted.
Foto © : NOAA Photo Library/Flickr Creative Commons
Skrevet af Jonas Fievé
13. september 2016 07:38

Årsagen er ifølge Danmarks Meteorologiske Institut usædvanligt varmt havvand.

- Alle arktiske havområder, der ikke er dækket af is, er lige nu mere end 4 grader varmere end normal, skriver isforsker Rasmus Tonboe på DMIs hjemmeside.

Da isen brød tidligt op i store områder nord for Canada, Alaska, Norge og Rusland i foråret, har det haft den konsekvens, at havet er blevet væsentligt varmere end normalt.

Det varme vand forsinker dermed dannelse af ny is, som burde starte i de kommende uger og fortsætte igennem vinteren. Det har den synlige konsekvens, at de steder i Arktis, hvor isen potentielt kunne overleve i flere år og blive tyk og robust, lige nu er isfrie eller dækket med spredte flager.

Læs også Sommervejret slog flere rekorder i Grønland

Det betyder også, at de områder til næste sommer og smeltesæson blot er dækket med tynd såkaldt vinteris, der har ringe overlevelseschancer.

Den tykke og robuste is, der er tilbage i Arktis, er desuden placeret rigtigt uheldigt, da den befinder sig i et område, hvor isdriften hen over Nordpolen transporterer den ud ad Framstrædet mellem Grønland og Svalbard i løbet af den kommende vinter. Dermed ender isen så langt sydpå, at den uundgåeligt vil smelte, påpeger  isforsker Rasmus Tonboe på DMIs hjemmeside.

Siden 2007 har den arktiske isudbredelse om sommeren ligget på et betydeligt lavere niveau end i 1970'erne 80'erne og 90'erne, og er en konsekvens af stigende temperatur i Arktis.

Hvis det fortsætter i det her tempo, vil det ifølge klimamodeller betyde, at vi allerede midt i det 21. århundrede vil oplever de første isfrie sommer i Arktis.