Varmt både til vands og i luften

Ikke siden de systematiske temperaturmålinger begyndte, har der været målt så høje temperaturer i Nordvestgrønland som i den netop afsluttede juli måned.
Foto © : KNR
Skrevet af Mads Fisker
04. august 2011 14:03

Fra Aasiaat til Qaanaaq var gennemsnitstemperaturen 9,3 plusgrader mod normalt seks grader.

Nu skal der måles på gletcherne for, at man kan finde ud af, præcis hvor stor afsmeltningen der har været, forklarer den danske klimaforsker Sebastian Mernild fra Los Alamos Universitetet i USA til DR.

Samtidig har Grønlands Naturinstitut i samarbejde med DMI's Center for Ocean og Is de seneste to måneder foretaget en række undersøgelser længere mod syd. Fra Sisimiut til Kap Farvel.

Og også på de store dybder blev der generelt observeret meget høje saltholdigheder med tilhørende høje temperaturer, oplyser DMI.

- Det viser, at Irmingerstrømmen til stadighed tilfører store mængder varme til de sydvestgrønlandske farvande. Det påvirker ikke alene fiskebestandene, men senere forskning tyder på, at også flere grønlandske udløbsgletschere er kraftigt påvirket af de varme underliggende vandmasser, skriver Mads Hvid Ribergaard på DMIs hjemmeside.

Grønlands Naturinstitut bruger data fra forårets tilbagevendende undersøgelser til at blive klogere på sammenhængen mellem variationerne i havmiljøet og størrelsen af de vigtigste grønlandske fiskebestande.