Varmt Arktis har genfundet kulden et øjeblik

Måske er der nogen, der skutter sig lidt i Nordgrønland, selvom solen er vendt tilbage. For første gang denne vinter er temperaturen nemlig faldet til normalen efter en vinter, der ellers har budt på høje temperaturer siden september.
Foto © : NASA
27. marts 2018 10:38

Det har været en varm vinter i år nord for 80. breddegrad. Et område, der om vinteren normalt ligger stabilt på minus 30 grader, fortæller forsker ved DMI, Rasmus Tonboe.

- I løbet af vinteren, faktisk lige fra opfrysningen i september, der har temperaturen i Det Arktiske Ocean ligget fem til ti grader højere end normalen, siger han.

Men nu er det pludselig blevet koldere.

LÆS OGSÅ Årets havis sætter turbo på mod syd

- Her forleden dag, der kom temperaturen så for første gang ned på det der er normalt, siger han.

Kulden kommer dog for sent i forhold til at hjælpe havisen med at blive større og stærkere inden sommerens varme.

- Hvis vi skulle have haft en positiv effekt i forhold til udbredelsen og tykkelsen af havisen i Arktis, så skulle det have været i løbet af hele vinteren og i en længere periode, hvor man havde haft de her kolde temperaturer, siger han.

Det er nemlig netop nu omkring jævndøgn, at temperaturerne i Arktis igen begynder at stige.

LÆS OGSÅ Havisen i Arktis fortsat på rekordlavt niveau

Så selvom der de seneste dage har været normale kolde temperaturer i den nordligste del af Arktis, så er det for lidt til at gøre isen robust.

- Og det betyder, at når man nu går ind i smeltesæsonen, så er det et dårligt udgangpunkt for isen til at kunne overleve sommerens afsmeltning, siger han.

En kold sommer og vinter kan dog bringe havisen tilbage på ret kurs igen og få den til at vokse. Og særligt en serie af kolde sæsoner vil være godt for havisen, siger Rasmus Tonboe fra DMI.

LÆS OGSÅ Havisen har aldrig været mindre

- Men det er bare desværre ikke, det vi ser. Vi har set en trend igennem mange år, at der er blevet højere temperaturer i Arktis og det har betydet, at isen er blevet tyndere og udbredelsen er blevet mindre, siger han.