Varm is driller forskere

Først om 4-5 dage vil det lykkes forskerne bag iskerneboringerne at nå grundfjeldet.
Skrevet af Karsten Sommer
21. juli 2010 09:53

Det er såkaldt "varm is", der driller iskerneforskerne. "Varm is" er et velkendt fænomen, fordi isen nær grundfjeldet på grund af geotermisk opvarmning er tæt på smeltepunktet med en temperatur omkring minus 5 grader Celsius, og det giver ofte anledning til, at boret sætter sig fast. Det forklarer Ingeniøren, som har en journaist med ved afslutningen på iskerneboringen.

Problemet løses ved at hælde antifrysevæske i borehullet, og det skete også igår.

På trods af boreproblemerne nåede en større gruppe gæster fra ind- og udland at overvære, at en af de sidste over 2 meter lange iskerner blev bragt op fra det mere end to en halv kilometer dybe hul.

De mange gæster var bragt til lejren for at være til stede, når iskerneboret nåede grundfjeldet.

Men gæsternes ophold i Neem-lejren blev kortvarigt. Efter 2 en halv time i lejren måtte de af sted igen med det skimonterede Hercules-fly, eftersom temperaturerne, også på indlandsisens overflade var så høje, at piloten frygtede at køre fast med den store flymaskine, når den skulle lette.

Dorthe Dahl-Jensen, der er lejrleder og chef for hele Neem-projektet, regner med, at der godt kan gå 4-5 dage endnu, før hun kan melde "Mission accomplished". Det vil tidligst ske i morgen.

Men det vil stadig være inden den 28. juli, som forskerholdet på forhånd havde sat som et optimistisk mål for at nå bunden, fortæller hun til Ingeniøren.