Varm arktisk vinter vækker opsigt

Vinteren i Arktis er langt varmere i år end hidtil. Det bekræfter et mønster der tyder på, at klimaforandringerne slår stadig stærkere igennem.
i Nuuk nåede temperaturen frem til den 21. januar de fleste dage over frysepunktet - og den 20. januar helt op over 10 varmegrader. Foto © : Camilla Dam/KNR
Skrevet af Inge S. Rasmussen
29. februar 2016 11:34

Under overskriften "'Absurd varme' i Arktis forbløffer forskere" fortæller den danske avis Politiken, at en varm arktisk vinter vækker opsigt blandt klimaforskere.

- Mellem den 80. og 90. breddegrad har det været omtrent syv grader varmere end langtidsgennemsnittet. Det er helt vildt, siger klimaforsker ved Danmarks Meteorologiske Institut Peter Langen til avisen.

I Qaanaaq var der minus 0,8 grader i midten af januar. Det svarer nærmest til en hedebølge, fordi middeltemperaturen for januar normalt ligger på minus 23 grader.

Længere sydpå - i Nuuk - nåede temperaturen frem til den 21. januar de fleste dage over frysepunktet - og den 20. januar helt op over 10 varmegrader.

Læs også Smeltende indlandsis godt for dyrelivet

Bekræfter forskernes forudsigelser

Den ulige fordeling af de ekstra varmegrader svarer ganske godt til forskernes klimamodeller, som forudser, at den globale opvarmning vil kunne mærkes kraftigere i Arktis end på lavere breddegrader.

USA’s National Snow and Ice Data Center (NSIDC) har også lagt mærke til den usædvanlige varme.

- Og det var, vil jeg sige, absurd varmt over hele Det Arktiske Ocean, udtaler centrets direktør til avisen Washington Post efter at have studeret tallene.

Men dette års vejr er alligevel stærkt usædvanligt, understreger Peter Langen over for Politiken.

En konsekvens af den usædvanlige varme er at mængden af havis i Arktis lige nu den laveste, der nogensinde er målt for årstiden, viser data fra USA's National Snow and Ice Data Center. Der var i januar over 1 million kvadratkilometer ((km2)) mindre havis, end der plejer at være.

Hvad der måske er endnu mere opsigtsvækkende er, at isdækket nu i februar er stagneret eller blevet mindre, hvor det normalt burde fortsætte med at vokse for at toppe omkring marts.

Det er dog ikke på forhånd givet, at denne sommer vil byde på endnu en ny bundrekord i isdækket - det afhænger som altid af vejret de kommende måneder og hen over sommeren, understreger Peter Langen ifølge Politiken.