Vands påvirkning af levende ressourcer undersøges

Kendskabet til mængden af ferskvand, der strømmer ud fra Indlandsisen, er en vigtig del af klimaforskningen. Ferskvandsafstrømningen påvirker nemlig hele økosystemet og dyrelivet i landets fjordsystemer. Men for at sikre sig den nødvendige viden, forsøger videnskabsfolkene at forbedre både metoder og måleinstrumenter. Og at det netop sker i Buksefjorden er fordi landets første vandkraftværk er placeret her.
13. juli 2011 07:56

Klimaforskningscentret i Nuuk og Syddansk Universitet har i de seneste uger testet avanceret måleudstyr i Buksefjorden ved Nuuk. Der er tale om et PhD projekt, og det overordnede mål er at få et overblik over ferskvandsafstrømningen fra indlandsisen.

Data fra klimacentrets måleinstrumenter vil kunne sammenlignes direkte med vandkraftværkets målinger gennem mange år, således at man kan få bekræftet om måleudstyr og metoder fungerer korrekt.

De komplicerede målinger bliver udført ved hjælp af forskelligt måleudstyr. Dels anvendes flere velafprøvede og pålidelige og dels helt nye oceanografiske instrumenter.

Kunuk Lennert , der er projektleder og PhD studerende, oplyser, at feltarbejdet er forløbet planmæssigt og at der nu venter et nogle ugers omfattende arbejde med at analysere de store mængder måledata. Hvis alt går vel vil målingerne blive udvidet til Godthåbsfjorden næste sommer.