Vandkraftværk åbner idag

Her til formiddag kl. 10.30 er der officiel åbning af Sisimiuts vandkraftsværk.
Skrevet af Karsten Sommer
07. april 2010 05:33

Allerede tilbage i 70´erne opstod drømmen om at forsyne Sisimiut med elektricitet fra et vandkraftværk, i 1992 var man klar med et projektudkast, men først i 2006 var der økonomi til at føre planerne ud i livet.

Vandkraftværket ligger 27 kilometer nord for Sisimiut, og der er sprængt en 5 kilometer lang tunnel fra vandsøen Tasersuaq og ned til værket. Det har taget små tre år at anlægge kraftværket, som har kostet cirka 500 millioner kroner.

Til gengæld er der både økonomiske og miljømæssige fordele ved det nye kraftværk. Det afløser byens elværk som i 2008 brugte omkring 6,5 million liter olie til en værdi af 28 millioner kroner om året. Den udgift slipper man for nu, udover den miljømæssige fordel der ligger i at bruge vandkraft i stedet for CO2-belastende olie.

Borgmesteren i Qeqqetta Kommunea, Hermann Berthelsen er en glad mand idag:

- Det glæder mig at vi med dette værk, kan vise verden at vi gør en indsats for at mindske CO2-udledningen her i Grønland. 3 tons CO2 mindre pr. indbygger her i Sisimiut - 21.000 tons mindre om året ialt, det er et godt signal at sende, siger Hermann Berthelsen til Radioavisen.

Ved den officielle åbning vil Grønlands Selvstyre, Qeqqata Kommunia, Nukissiorfiit, Pihl & Søn, Ístak og pressen deltage.