Valgforsker: Det er udemokratisk

En af Danmarks førende valgforskere kalder det udemokratisk og meningsløst, at partierne ikke vil offentliggøre navnene på deres folketingskandidater.
15. juni 2011 11:08

Senest den 12. november skal vi stemme om hvem, der de næste fire år skal beklæde de to grønlandske pladser på Christiansborg. Men som KNR tidligere har fortalt, vil de fleste partier ikke ud med, hvem deres kandidater er.

- Vi offentliggør først navnene, når valget bliver udskrevet, lyder det fra såvel Demokraterne som Atassut og Katusseqatigiit Partiiat, mens IA  - på trods af at valgtrommerne i Danmark har lydt i månedsvis - også venter indtil sidst på måneden med at melde navnene ud.

Men det er både udemokratisk og absurd, mener valgforsker og professor ved Aarhus Universitet, Jørgen Elklit:

- Jamen uanset om man ser det med vælgernes øjne eller nogen andres øjne, så har jeg svært ved at se, at det er spor demokratisk. Sagt på dansk: Jeg synes det er udemokratisk, lyder det klare udmelding fra Jørgen Elklit.

For dermed har vælgerne meget sandsynligt kun tre uger til at tage stilling til, hvem de mener bedst vil repræsentere Grønland i Folketinget, og det er ikke hensigtsmæssigt for nogen, mener han.

- Jeg har meget svært ved at se, at der skulle være nogen grunde overhovedet - og i hvert fald ikke nogen gode grunde, fordi vælgerne har jo brug for mest mulig tid til at danne sig en mening om, hvem de skal stemme på, når folketingsvalget kommer og tilsvarende har partierne og kandidaterne jo brug for at markedsføre sig selv og gøre opmærksom på alle deres fortræffelige egenskaber, siger Jørgen Elklit.

Han har altså særdeles vanskeligt ved at se mening i den hemmeligholdelsesstrategi, som de fleste partier har valgt. Den eneste årsag han til nød kan finde, er fedtspil med kandidaterne:

- Jeg synes overhovedet ikke, det giver mening. Den eneste grund kunne være, at man måske ikke var sikker på, at det i sidste ende skulle være de pågældende, der skulle være kandidaterne. Og hvis valget først bliver udskrevet til august eller september engang, så kan man jo nå at skifte de pågældende ud, hvis de ikke er blevet lanceret offentligt som folketingskandidater. Det vil sige, at partiledelserne måske ønsker at beholde en form for kontrol over de pågældende. Men det synes jeg også er uheldigt, hvis det er tilfældet, lyder det fra den danske valgforsker.

Politolog Jakob Janussen påpeger, at navnene på folketingskandidaterne på grund af de mange folketingsvalg i utide ofte først har kunnet offentliggøres kort før valget. Samtidig er befolkningens interesse for folketingsvalg tilsyneladende dalet i takt med de mange opgaveoverførsler fra Danmark til Grønland.