Værsgo' at tale i munden på mig: Se sammenstød fra valgdebat

Ineqi Kielsen (S) og Aleqa Hammond (NQ) tørnede hårdt sammen under den grønlandske valgdebat på KNR onsdag aften.
Skrevet af Christine Hyldal
23. maj 2019 14:46

- Hvis den blå eller den røde blok har brug for de grønlandske mandater efter folketingsvalget, vil der i sidste ende igen blive sagt: ”Køb en grønlænder”.

Sådan lød den kontante besked fra Ineqi Kielsen (S) under den grønlandske valgdebat på KNR onsdag aften.

Replikken var direkte rettet mod Aleqa Hammond (NQ), som Ineqi Kielsen kritiserede for at være købt, da hun takkede ja til at blive formand for Grønlandsudvalget  i december 2016.

LÆS OGSÅ Grafik: Det laver grønlandske politikere i Folketinget

Aleqa Hammond blev dengang formand, fordi Venstre øjnede en mulighed: Hvis Hammond overtog udvalget, ville hun ikke bringe den daværende smalle Venstre-regering i undertal. Regeringen sikrede sig altså lidt ekstra stabilitet, og skatteminister Karsten Lauritzen sagde ifølge en lokal avis: 

- Vi har sikret os stemme 91 ved at købe en grønlænder. Et af de grønlandske mandater har vi gjort til formand for Grønlandsudvalget mod, at hun så ikke stemmer mod regeringen i afgørende spørgsmål. Så må vi bare håbe, der ikke er nogen, der byder mere på et tidspunkt, sagde han ifølge Dagbladet Holstebro Struer.

Udtalelse er useriøs

Men under valgdebatten onsdag aften kaldte Aleqa Hammond Ineqi Kielsens giftige pil for ”useriøs”.

Hun svarede igen ved at sige, at Siumut har det samme valgoplæg som Socialdemokraterne. Og dét er ifølge Hammond useriøst, fordi Siumut peger på Mette Frederiksen (S) som statsminister efter valget. Det kan man bare ikke, når man ikke kender til socialdemokraternes regeringsgrundlag i forhold til Grønland, især i arbejdet for Grønland.

- Det er ikke en seriøs udtalelse fra Siumut, svarede Aleqa Hammond.

- Værsgo’ at tale i munden på mig, skændte Ineqi Kielsen igen. 

LÆS OGSÅ Siumut-kandidat vil have grønlandsk forsvarsuddannelse i Kangerlussuaq

- Jeg vil gerne minde Aleqa om, at det ikke er nok at være næsvis. Vi vil også kritisere hendes arbejde i de kommende fire år, sagde han.

Ineqi Kielsen mener ikke, at Aleqa Hammond har lavet nok i Folketinget, og at hun har opnået konkrete resultater under den seneste valgperiode.

Se klippet fra valgdebatten herover - eller gense hele den grønlandske valgdebat her. 

Der er valg til Folketinget 5. juni.