Foto: Maasi Pedersen/KNR

Siumut-kandidat vil have grønlandsk forsvarsuddannelse i Kangerlussuaq

​​​​​​​Grønland skal have sin egen forsvarsuddannelse og kaserne. Det skal få flere unge ind i Forsvaret, mener folketingskandidat for Siumut.

Egen forsvarsuddannelse og kaserne til Grønland. Det er en af de ting, som Ineqi Kielsen (S) går til valg på.

- Der er få, der uddanner sig i militæret. Derfor mener jeg, at det vil være godt for et land, der er på vej mod selvstændighed, at have en uddannelse indenfor forsvaret, siger han.   

Forslaget fra folketingskandidaten går konkret ud på, at oprette en kaserne i Kangerlussuaq, der til at begynde med kan huse en værnepligtsuddannelse for unge fra hele rigsfællesskabet.

Ideen er, at det på længere sigt skal give Grønland egne kompetencer til at stå for at hævde suveræniteten i landet.

I dag kan unge fra Grønland på lige fod med danske og færøske unge uddanne sig i Forsvaret i Danmark. Det kan være i Søværnet, hvor man som værnepligtig eller professionel kan arbejde i Arktisk Kommando og for eksempel sejle med inspektionsskibene. Eller man kan søge ind til slædepatruljen Sirius.

I 2018 besluttede Folketinget dog at oprette en civil beredskabsuddannelse i Grønland under Arktisk Kommando. Den er dog endnu ikke blevet etableret endnu. Men Ineqi Kielsen mener, at hans forslag om en kaserne og uddannelse i Kangerlussuaq kan noget, som de nuværende muligheder ikke kan.

Aspiranterne vil blive trænet og leve under grønlandske forhold, og så skal der være fokus på de militære aktiviteter på land. Og det er et vigtigt skridt på vejen inden det tidspunkt hvor Grønland selv skal stå med ansvaret, mener Ineqi Kielsen.

- Vi får brug for et værn, der sørger for Grønlands suverænitet er i grønlandske hænder, siger Ineqi Kielsen.

Men hvem skal så betale for kasernen og uddannelsen. Det skal den danske stat, siger Ineqi Kielsen, fordi Grønland ikke har hjemtaget forsvaret. 

Kommentarer