Værdien af Nersornaat skal værnes

Værdien af Nersornaat skal ikke udvandes. Det siger formanden for Inatsisartut Josef Motzfeldt. Derfor har man efter det politiske magtskifte i Grønland sidste år besluttet, at uddele færre Nersornaat.
09. december 2010 15:09

Det er forklaringen på, at der de seneste to år kun er blevet uddelt tre hvert år. Tidligere var det 30 om året.

- Man skal værne om Nersornaat, således at dens betydning og værdi ikke bliver udvandet. Derfor har Formandskabet i år besluttet, at der skal tildeles højst fem sølv i Nersornaat og højst én guld i Nersornaat om året, siger Josef Motzfeldt.

Han siger, at Nersornaat kun bør gives til personer, der har ydet en helt særlig indsats for Grønland.

- Man skal gøre sig fortjent til at få tildelt Nersornaat. Blandt andet ved at have gjort noget specielt for Grønlands anseelse, kultur eller sprog. Kort sagt en indsats, som kan kaldes en fortjentfuld indsats for vores land.

Josef Motzfeldt forklarer samtidig, at Inatsisartuts formandsskab får hjælp fra befolkningen, der kommer med ideer til, hvem der har fortjent Nersornaat.

- Som regel får vi indstillinger fra medborgerer eller kommunalbestyrelser, eller hvem der nu har ideer, til hvem skal indstilles.

Det er blevet besluttet, at der skal gives maksimalt fem sølv og en guld om året, og det er Formandskabets opgave at vurdere hvem der skal modtage Nersornaat. Josef Motzfeldt siger, at de stadig mangler at uddele Nersornaat for 2010.

- Vi mangler fortsat to-tre stykker som kan tildeles for året 2010.

I sin tid som formand for Inatsisartut var Siumuts Ruth Heilmann en af dem, der uddelte Nersornaat til mange, men hun afviser, at der lå politiske overvejelser bag uddelingerne.

- Formandskabet har repræsentanter fra alle partier. Og det er dem, der i fællesskab prioriterer hvem Nersornaat skal gives til, siger hun.