Vælgere til vælgermøde i Nuuk: Vi blev ikke meget klogere

Vælgerne stillede spørgsmål, men de fik meget få klare svar, mente de fremmødte til vælgermøde på GUX i Nuuk.
Seks partier stiller op til valget i Kommuneqarfik Sermersooq. Det er Inuit Ataqatigiit, Siumut, Naleraq, Nunatta Qitornai, Atassut og Demokraatit. Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Malik Brøns
04. april 2021 14:18

På GUX i Nuuk i blev det sidste vælgermøde inden kommunalvalget på tirsdag holdt i går. 

Seks partier stiller op til valget i Kommuneqarfik Sermersooq. Det er Inuit Ataqatigiit, Siumut, Naleraq, Nunatta Qitornai, Atassut og Demokraatit.

Til stede var der mange af partiernes tilhængere, som kom for at vise deres støtte. Der var også enkelte borgere, som kom for at følge med og stille spørgsmål til kandidaterne.

Dagens emner spredte sig vidt fra folkeskolen til lufthavne.

Kaj Sandgreen fra Nuuk var den første til at stille et spørgsmål.

LÆS OGSÅ Kommunalvalg: Her er Kommuneqarfik Sermersooqs kandidater

Han ville gerne vide, hvem der vil arbejde for at gøre det nemmere for forældre at følge med i børns lektier. Han foreslog selv, at man kan sende en besked, for eksempel en SMS, fra lærerne til forældrene om, hvilke lektier barnet har for.

SMS'en kan også bruges i andre sammenhænge, sagde han, for en mobiltelefon er nemmere at tilgå end skolens intranet på computeren.

 

Foto © : KNR / Malik Brøns

 

- De mente, at SMS-forslaget ville være alt for tidskrævende, selvom det er en mulighed. 

- De kan ikke bare sige, at det er for svært.

En af kandidaterne svarede, at der i forvejen findes en forældre-app, der kan bruges til samme formål.

Kaj Sandgreen havde også et andet spørgsmål, som handlede om etablering af en højskole. Kandidaterne var dog hurtige til at påpege, at det spørgsmål burde ligge hos Inatsisartut-kandidaterne.

Paamiut og lufthavne og Kloge-Åge

Benny Kokholm har fulgt mange vælgermøder gennem årene, og han havde et spørgsmål om Paamiut og lufthavnen der.

I 2007 fik Paamiut en lufthavn. Ifølge Benny Kokholm snakkede man dengang om, at den ville være med til at udvikle byen. Men udviklingen er udeblevet, siger han, og han ville derfor vide, hvad der er gået galt, og hvad lokalpolitikerne vil gøre for få gang i Paamiut.

 

Foto © : KNR / Malik Brøns

 

- Hvad skete der med den synergieffekt i Paamiut? Den udvikling i industri, byggeri og turisme osv. Den kom ikke i Paamiut. Hvad vil man gøre for at få den synergieffekt?

- Jeg fik ikke noget svar. Jeg fik det svar, jeg var forberedt på, fordi jeg har hørt det mange gange før. Det er så typisk, at de snakker om noget andet, end det spørgsmål man stiller.

Benny Kokholm ville hellere have et ærligt svar end kandidater, der taler udenom. 

- Jeg tror kun, at jeg har oplevet det to eller tre gange, hvor jeg har fået et meget direkte klart svar. Det ene fik jeg faktisk til et dansksproget vælgermøde i sidste uge, hvor en forholdsvis ny kandidat svarede: "Det kunne jeg jo godt komme med et langt politikersvar på, men jeg skulle gerne fremstå som en ærlig person, så mit svar til dig bliver, det ved jeg simpelthen ikke".

 - Det, synes jeg, var et rigtigt godt svar - at erkende, at bare fordi man stiller op som kandidat til kommunalvalg eller Inatsisartutvalg, bliver du jo ikke et alvidende orakel. Selvfølgelig er der 789.000 ting, de ikke ved noget om, og så har de tre mærkesager, de er skarpe på. Alligevel står de og leger Kloge-Åge på alt, hvad der bliver spurgt om. Bare for at få taletid og for at folk skal lægge mærke til dem.

Andre valgemner fylder for meget

Bikki Kleist Jepsen var bekymret for forholdene for de ældre og demente i Kommuneqarfik Sermersooq.

Hun mente, at der er brug for en langvarig plan i kommunen for de ældre, så hun kan føle sig tryg, når hun når pensionsalderen.

Ifølge hende er der en lang venteliste over ældre, der gerne vil i ældreplejehjemmet i kommunen.

Hun stillede spørgsmålene Siumut.

 

Foto © : KNR / Malik Brøns

 

- Jeg forestiller mig, at der kommer til at være en ændring i kommunalbestyrelsen i de næste fire år. Forestiller de sig, at der vil være et nyt ældreplejehjem? Har man en langsigtet plan for de ældre? Hvad vil man gøre for de mange demente?

- Fordi de ældre bliver brugt i valgkampen mange gange, men hver gang bliver de ældre skuffet efter valget. De føler sig glemte.

Føler du, at du fik det svar, du ønskede fra Siumut?

- Jeg føler, at den pågældende kandidat ikke var klar på at svare dybere på det.

- Jeg er stadig i tvivl om, hvem jeg vil stemme på. Jeg har ellers fulgt mange af dem i fjernsynet, men mange af dem handler om Kuannersuit og lufthavnene. Hvad med os mennesker? Vi burde være i første række. Os, der lever i den virkelige verden.

En vælger, som fik medvind fra kandidaterne, var Job Heilmann fra NAPP, fangerne- og fiskernes lokalforening i Nuuk.

Han ønskede flere skure til deres fangst- og fiskeredskaber, især om vinteren.

- Der er kun få fiskere, som har et skur til deres redskaber. De fleste har ikke et. Så redskaberne ligger bare rundt omkring. Det gør det meget besværligt, så det kunne være rart med flere skure til vinteren.

Selvom kandidaterne var varme på hans ønske, følte han, at han ikke fik et klart svar.

- Deres svar var ellers fine nok, men de måtte gerne have uddybet det noget nærmere. Det var et lidt skuffende svar fra dem.

- Det lød som om, at de fleste var med på idéen og kom med deres løfter. Så håber jeg, at det kan bruges.