Vækst i storbyer kan sikre velværd

Hvis vi skal opretholde velfærdssamfundet herhjemme fremover, kræver det, at vi samler kræfterne i byerne.Og man må derfor erkende at enkelte bygder ikke vil overleve i fremtiden. Sådan lyder det i den rapport som Nordisk Tænketank netop har færdiggjort.
Skrevet af Mads Ullerup
08. november 2012 09:31

Den grønlandske velfærdstat er under pres. Det er den fordi vi føder færre børn end tidligere, antallet af ældre borgere stiger samtidig med at vi lever længere og længere og ikke mindst fordi, vi er en lille befolkning fordelt over et kæmpe område.

Det kan de fleste blive enige om uanset politisk overbevisning. Det man til gengæld ikke kan blive enige om er, hvad man skal gøre ved problemet. Men nu melder Nordatlandisk Tænketank sig ind i debatten med en løsning, der går ud på at samle kræfterne i nogle stærke byer, der kan være med til at løfte velfærden også i bygderne.

Det forklarer Tine Pars, der til dagligt er rektor for Ilisimatusarfik og medlem af tænketanken.

- Med den udvikling Grønland har nu, så er der simpelthen så mange udfordringer med infrastrukturen og det logistiske område, at set fra mit perspektiv, er det nok der, at man bør sætte ind først ved, at man går ind og ser på, hvordan man kan styrke landets bycentre, så de kan håndtere de udfordringer landet står over for.

Den Nordatlantiske Tænketank består udover Tine Pars af bestyrelsesformand for Polar Seafood, Henrik Leth samt to repræsentanter fra Norge,  to repræsentanter for Færøerne og to repræsentanter fra Island.

Tænketanken mener, at den bedste måde at sikre leveringen af offentlige tjenester og ydelser i Grønland og resten af den Nordatlantiske region, er at satse på at opbygge stærke regionale centrum.

- Jeg ser det både i forhold til velfærdssamfundet og erhvervslivet. Ved at have stærke enheder, så kan den styrke også blive til gavn og know-how for bygderne.

Men når vi satser på at skabe stærke byer, vil det ikke kunne undgås at enkelte bygder må lade livet, forudser den Nordatlantiske Tænketank.

- Der er simpelthen nogle bygder, der er så små, at de ikke er overlevelsesdygtige, siger Tine Pars, der til dagligt er rektor for Ilisimatusarfik og som er medlem af den Nordatlantiske Tænketank.