Uventet overskud i Landskassen

Det var med stor tilfredshed, at naalakkersuisoq for finanser, Maliina Abelsen i dag præsenterede et uventet overskud på 207 millioner kroner på drift og anlæg. Og det skyldes blandt andet større skatteindtægter
Skrevet af Rune Langhoff
17. maj 2011 11:12

- Vi har haft øgede, direkte skatteindtægter, som blandt andet hænger sammen med olieefterforskningen - hovedsageligt i Qaasuitsup Kommunia. Indtægter er også øgede i Kommuneqarfik Sermersooq, mens de to andre kommuner har ligget nogenlunde stabilt. Så det er selvfølgelig positivt, at vi har fået flere skatteindtægter drevet ind.

Men, siger Maliina Abelsen, det betyder ikke, at man blot skal læne sig tilbage og være tilfreds:

- Det er vigtigt at skrælle de ekstraordinære engangsudgifter af. Når man gør det, er overskuddet på drift og anlæg kun 32 millioner kroner, og det er jo et lidt andet resultat end 207 millioner kroner. Det er det vigtigt at holde fast i.

Alligevel er der grund til at være stolt, siger Maliina Abelsen med henvisning til den hidsige debat under sidste års finanslovsforhandlinger.

- Under forhandlingerne blev vi af de hårdeste kritikere skudt i skoene, at det var en en sminket finanslov og at det aldrig ville lykkes at få overskud. Men det er lykkedes, og det kan vi godt være bekendt at være stolte af.

Overskud eller ej, Grønland står stadig overfor enorme økonomiske udfordringer, som fortsat skal tages seriøst, fastholder Maliina Abelsen og minder om, at der frem mod 2040 skal findes 30 milliarder kroner.

Samlet set fik landkassen i 2010 et overskud på 2 millioner, selvom man havde budgetteret med et underskud på omtrent en kvart milliard.