Utilfredsheden ulmer i finansudvalget

Utilfredsheden ulmer blandt enkelte medlemmer af Finansudvalget efter, at formand for naalakkersuisut har afleveret det længe ventede svar om Air Iceland-aftalen. Samtidig nægter den nyvalgte formand for udvalget. Olga P. Berthelsen, at udtale sig om sagen.
Skrevet af Mads Lynge
21. marts 2011 10:52

Inatsisartuts Finansudvalg har stillet en række spørgsmål vedrørende Naalakkersuisuts aftale med Air Iceland. Og nu er svaret kommet - ni dage for sent. Det er et medlem af udvalget ikke tilfreds med.

- Formand for Naalakkersuisut har i sin besvarelse kun henvist til hvad han har svaret for over en måned siden. Et svar vi ikke kunne bruge til noget som helst, hvorfor vi sendte det hele tilbage med tillægsspørgsmål, siger Per Berthelsen, og han fortsætter:

- Han har ikke svaret på noget som helst, og han har ikke engang undskyldt, at han er 8-9 dage forsinket på besvarelsen, selvom vi har en forretningsorden, der siger, at der skal svares inden for en tidsfrist. Og hvis den tidsfrist ikke kan overholdes, skal vi da have at vide hvornår vi kan forvente at få et svar. Ingen af disse ting er blevet respekteret, og der er ikke kommet et eneste svar på de mange spørgsmål, og vitale spørgsmål vi har stillet, siger Siumuts Per Berthelsen.

Politisk ordfører for Inuit Ataqatigiit, Aqqaluaq B. Egede var medlem af udvalget dengang. Den 20. januar i år kaldte han aftalen for dårlig for Grønland, og at den kunne skade kampen for selvstændighed.

Derefter var det et enigt Finansudvalg, der krævede aftalen med Air Iceland ophævet. I den forbindelse stillede de en række spørgsmål til Naalakkersuisut vedrørende aftalen.

Siden blev tre medlemmer af Finansudvalget skiftet ud, hvor blandt andet formanden Naaja Nathanielsen blev skiftet ud med IA's Olga P. Berthelsen.

Finansudvalget holdt møde denne formiddag, og formanden Olga P. Berthelsen sagde efterfølgende:

- Jeg kan ikke stå her med en journalist og citere eller referere hvad formand for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist, har svaret i forhold til de spørgsmål Finansudvalget har stillet. Som formand for Finansudvalget skal jeg have mandat fra hele udvalget til at gå ud og udtale mig om sager, der bliver behandlet i Finansudvalget, siger formand for Inatsisartuts Finansudvalg, IA's Olga P. Berthelsen.

Finansudvalgets spørgsmål vedrørende aftalen bliver formentlig først besvaret ved samrådet med medlem af Naalakkersuisut for Finanser Maliina Abelsen til eftermiddag.