Ustabilitet skaber ventetid til de ældre

Hjemmehjælperne har for meget at lave og ikke kan nå alle opgaverne eller indhente det forsømte, hvis de kommer bagud i forhold til planen. Det fortæller hjemmehjælpere som Radioavisen har talt med. Men den køber afdelingslederen af hjemmehjælpsområdet i Kommuneqarfik Sermersooq ikke.
Skrevet af Nina-Vivi Andersen
02. december 2013 10:32

- Hun har jo egentlig ret, men normeringen er i orden. Vores problem er, at vi har svært ved at finde medarbejdere til at være hjemmehjælpere, og vi har svært ved at have stabile medarbejdere. Det gør, at vi faktisk har en stor udfordring med at skulle nå alle arbejdsopgaver i løbet af dagen, siger Tina Evaldsen fra Kommuneqarfik Sermersooq.

Hjemmehjælp er personlig hjælp og pleje i eget hjem. Det kan f.eks. være hjælp til bad og hygiejne samt praktisk hjælp med rengøring, indkøb og tøjvask.

Hjælpens omfang afhænger af personens behov og ikke dennes alder.Formålene med hjemmehjælp er, atdu kan blive længst muligt i eget hjem og under egnede forhold og blandt andet at sikre dig en tryg tilværelse i egne rammer. Men når hjemmehjælperne ikke når at udføre opgaverne, så prioriteres der efter personens behov for hjælp.

- Vi har jo bevilliget hjemmehjælpen, efter de behov de har, og det er klart, at det skal vi leverer. Men når vi ikke kan leverer, så kan vi kun beklage. Og det går udover de borgere, som kan klarer sig bedre end andre, for vi bliver nød til at prioriterer ret hårdt, siger Tina Evaldsen.

Hun understreger, at det er svært at finde hjemmehjælpere og flere opgiver jobbet efter kort tid. Tina Evaldsen erkender dog, at der er et problem, og derfor forsøger hun også at finde nye måder at gøre tingene på, således at de kan sikre, at de ældre får den bedst mulige støtte.

- Vi gør alt for at have et serviceniveau, der er så i godt som muligt. Det er klart, når vi har sådan nogle ustabile medarbejdere, så er det vores ansvar at skabe stabilitet. Det kan vi kun gøre ved at lave en ordentlig introduktion, så de nye ansatte ved, hvilke rammer hjemmehjælperne arbejder under, og så skabe udvikling og finde en værdi i arbejdet som hjemmehjælper. Det er helst klart vores ansvar, og det arbejder vi på, siger Tina Evaldsen fra Kommuneqarfik Sermersooq.