USA's ekspræsidenter opfordres til at lede efter hemmelige dokumenter

Efter fund af fortrolige dokumenter hos blandt andre Biden og Trump kommer amerikansk arkiv nu med opfordring.
Det amerikanske arkiv, The National Archives, har torsdag sendt et brev til de seneste seks administrationers præsident og vicepræsident. Foto © : Steve Knight/flickr
Skrevet af Ritzau
27. januar 2023 08:50

USA's statsarkiv opfordrer torsdag tidligere præsidenter og vicepræsidenter til at undersøge, om de ligger inde med fortrolige dokumenter.

Det skriver det amerikanske medie CNN.

Opfordringen kommer, efter at der er fundet hemmeligstemplede dokumenter hos tidligere præsident Donald Trump, tidligere vicepræsident Mike Pence og den nuværende amerikanske præsident, Joe Biden.

Det amerikanske arkiv, The National Archives, har torsdag sendt et brev til de seneste seks administrationers præsident og vicepræsident.

Det mest nylige fund af fortrolige dokumenter fandt sted hos Mike Pence.

Ifølge CNN var det Pences egen advokat, der fandt dokumenterne.

LÆS OGSÅ Trump gemte hemmelige papirer sammen med tøj og gaver

Pence havde angiveligt selv bedt advokaten gennemgå fire kasser med dokumenter for at sikre sig, at intet af det var hemmeligstemplet.

I den forbindelse fandt advokaten et lille antal fortrolige dokumenter.

Fundet hos Pence skete, efter der flere gange er fundet klassificerede dokumenter hjemme hos den amerikanske præsident, Joe Biden.

Først dukkede der fortrolige dokumenter op i en tænketank knyttet til Biden. Efterfølgende dukkede flere dokumenter op i præsidentens hjem i Delaware.

Dokumenterne stammer fra hans tid som vicepræsident - en post han bestred i perioden 2009 til 2017 under tidligere præsident Barack Obama.

Også hjemme hos Donald Trump er der fundet hemmeligstemplede dokumenter.

Han opbevarede dokumenterne på sit feriested og hjem, Mar-a-Lago, efter at han havde forladt Det Hvide Hus i januar 2021.