USA trækker sig fra WHO og vil bruge pengene andre steder

Det sker efter at Trump har beskyldt Verdenssundhedsorganisationen for at fremme Kinas "falske informationer" om virusudbrud.
Mange iagttagere beskylder Trump for at bruge Kina som syndebuk, for at dække over hans egen nølende indsats mod corona. Foto © : Gage Skidmore/Flickr Creative Commons
Skrevet af Ritzau
30. maj 2020 15:08

USA trækker sig fra sit samarbejde med Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og vil fremover bruge pengene andre steder.

Det siger USA's præsident, Donald Trump, fredag.

USA er WHO's største økonomiske bidragyder, men i april suspenderede Trump pengestrømmen og beskyldte organisationen for at fremme Kinas "falske informationer" om coronaudbruddet.

I sidste uge skruede han yderligere op for retorikken.

Her truede Trump med, at USA ville stoppe sine betalinger permanent og overveje helt at trække sig fra FN-organet, hvis ikke WHO forpligtede sig til "omfattende forbedringer" inden for 30 dage.

Selv om det blot er cirka ti dage siden, så meddeler Trump altså fredag, at amerikanerne trækker sig helt fra samarbejdet med WHO.

Ifølge Trump har WHO begået en række fejl og reageret for sent i forløbet omkring coronavirusset, som gjorde pandemien værre.

Flere af anklagerne i det fire sider lange brev er unøjagtige, skriver BBC.
 Og mange iagttagere mener at Trump bruger WHO som syndebuk, for at dække over hans egen mangelfulde indsats mod pandemien.

EU opfordrer USA til at genoverveje beslutningen.

- I lyset af den globale trussel er tiden nu til at forbedre samarbejdet og de fælles beslutninger. Handlinger, der svækker internationale resultater, skal undgås, siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, og EU's udenrigschef, Josep Borrell, i en fælles erklæring i dag.