USA: Mange russiske styrker har forladt Ukraine

Ifølge Ukraines præsident har Ukraine generobret et areal på 6000 kvadratkilometer alene i september.
USA vurderer, at Rusland har afgivet stort set alle de områder, som landet havde erobret nær Kharkiv, og at mange af de russiske soldater, der har trukket sig tilbage, har forladt Ukraine. Foto © : Juan Barreto/AFP/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
13. september 2022 10:30

USA vurderer, at Rusland har afgivet stort set alle de områder, som landet havde erobret nær Kharkiv, og at mange af de russiske soldater, der har trukket sig tilbage, har forladt Ukraine.

Det siger en højtstående amerikansk militær embedsmand ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Samlet set vurderer vi, at ukrainerne gør fremskridt, mens de kæmper for at befri og generobre territorium i syd og øst, siger embedsmanden, der udtaler sig anonymt.

På størrelse med Qeqertarsuaq

Embedsmanden fortæller ikke, hvor mange russiske soldater, der er tale om, men siger, at stort set alle soldater ved Kharkiv, som ligger i det østlige Ukraine, har trukket sig tilbage.

Mandag aften siger Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, ifølge nyhedsbureauet AFP, at Ukraine i september har generobret 6000 kvadratkilometer territorie, hvilket svarer til et område, der er lidt mindre end Qeqertarsuaq.

LÆS OGSÅ Zelenskyj: Ukraine har erobret 2000 kvadratkilometer tilbage

- Siden starten af september har vores soldater allerede befriet 6000 kvadratkilometer ukrainske landområder i øst og syd, og vi rykker videre, siger præsidenten i sin daglige videotale.

Til sammenligning har Sjælland et areal på lidt over 7000 kvadratkilometer.

Vigtig by er generobret

En af de byer, der er generobret af ukrainerne, er den strategisk vigtige by Izium.

I weekenden bekræftede russerne, at de ville forlade byen, der har været besat af Rusland de seneste fem måneder, og som har været en vigtig transportvej for den russiske offensiv.

Ifølge nyhedsbureauet AFP har Ukraine haft stor succes med den modoffensiv, der startede i denne måned.

I Kharkiv-regionen er det byer som Kupjansk, Baliklija og Izium, der er bekræftet generobret.