Formanden for Økonomisk Råd, Torben M. Andersen er bekymret

Usædvanligt kraftige advarsler fra Økonomisk Råd

Økonomerne er kritiske er overfor lufthavnen i Qaqortoq og den nye Inatsisartut-bygning

Mandag eftermiddag fremlagde Økonomisk Råd sin rapport for 2014. Og de økonomiske vismænd er usædvanlig tydelige i deres advarsler til Naalakkersuisut, da de frygter, at de offentlieg finanser ikke længere hænger sammen. De peger på, at Inatsisartut har vedtaget en række dyre forslag, uden at disse er indgået i prioriteringerne i finansloven. Blandt de dyre beslutninger er den nye parlamentsbygning og en forøgelse af tilskuddet til landbruget.

 

Det er værre end det ser ud

Så selvom, der kalkuleres med et overskud i 2014, så vurderer eksperterne, at det ser alvorligt ud for de offentlige finanser. Eller som Økonomisk Råd udtrykker det: ’Den underliggende udvikling i de offentlige finanser er således mere problematisk end man umiddelbart får indtryk af ud fra overskuddet på DAU-saldoen for 2014.’ Også den kommende lufthavn i Qaqortoq vil ifølge økonomerne lægge pres på landets husholdningsbugdet.

Endnu mere alvorligt ser vismændene på de finanslovene i 2016 og 2017. Med underskud på næste års finanslov, er der nemlig planen, at der skal være overskud i de efterfølgende år. Men politikerne har endnu ikke haft modet til at træffe beslutningerne om de nødvendige reformer. Disse reformer skal give indtægter på 300 mio kroner, men som Økonomisk Råd skriver, så foreligger der endnu ingen konkrete reforminitiativer. Og uden disse, så får vi et stadig større hul i landets husholdningskasse.

 

Makreller som sovepude

I den forbindelse har de nye indtægter fra makrelfiskeriet fungeret som sovepude. De har betydet, at budget for i år kan kalkulere med et overskud. . Men samtidig har makrelafgiften skjult, at finanserne står på meget usikre ben.

Samlet set sender formand Torben M. Andersen og næstformand Ulla Lynge en særdeles kraftig advarsel i retning af landets politikere: I skal handle nu, ellers kommer det til at gøre rigtig ondt i de kommende år.

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt