Ursula Von der Leyen kan blive første kvindelige formand for EU kommissionen

Tyske Ursula Von der Leyens chancer for at snuppe den mest magtfulde post i det europæiske samarbejde er blevet væsentligt forbedret.
Ursula Von der Leyen Foto © : Flickr / Global Panorama
Skrevet af Merete Lindstrøm
03. juli 2019 15:13
Versionist Mads Lynge

Det skete, da et flertal i Europa-Parlamentet i dag valgte den italienske socialdemokrat David Sassoli som parlamentets formand i de kommende to et halvt år.

David Sassoli er 63 år og fra Firenze i Italien. Han er tidligere journalist og tv-vært, og han har været næstformand i Europa-Parlamentet fra 2014-2019.

Med en socialdemokrat i formandsstolen er det forventningen i Bruxelles, at den konservative Ursula Von der Leyen vil få noget lettere ved at blive godkendt som kommissionsformand, når Europa-Parlamentet stemmer om hende om cirka to uger.

Ursula Von der Leyen har været Tysklands forsvarsminister siden 2013, hun er uddannet læge og har fået tilnavnet "mini Merkel" og er ofte blevet nævnt som Merkels tronfølger.

Derudover er hun mor til ikke mindre end syv børn. 

Hvis hun godkendes, bliver hun den første kvindelige formand for EU kommissionen nogensinde.

Der er også indstillet folk til de tre andre magtfulde poster i EU:

Som formand for Det Europæiske Råd peger man på Belgiens liberale Charles Michel, han har været Belgiens premierminister siden 2011, hvor han er den yngste belgiske premierminister siden 1845. Han er 43 år gammel.

Som EU’s udenrigschef er det en spansk socialdemokrat, Josep Borrell, der er nomineret. Han var formand for Europa Parlamentet fra 2004-2007.

Frankrigs konservative Christine Lagarde er indstillet til formandsposten for Den Europæiske Centralbank. Hun sidder som direktør for Den Internationale Valutafond i øjeblikket.