Uranproduktion vil blive NATO-anliggende

Berlingske Tidende skriver i dag, at det kan blive et spørgsmål for NATO, hvis Grønland siger ja til uranproduktion.
Skrevet af Mads Ullerup
25. juni 2012 08:37

- Vi vil jo nok ikke synes, at det er en god idé at give atommateriale til eksempelvis Iran. Vi kan jo ikke have, at et NATO-land hjælper til med at producere atombomber, så det vil blive et NATO-anliggende, siger de Konservatives grønlandsordfører Per Stig Møller til avisen.

Greenland Minerals and Energy, som er et af de mineselskaber, der ønsker at udvinde sjældne jordarter og uran i Grønland, har netop sendt en ansøgning til Råstofdirektoratet om sundheds-og miljøgodkendelser for minedrift i Kvanefjeld.

Den egentlige ansøgning om udvindingstilladelse forventes at blive indsendt ved årsskiftet.

Op mod weekenden lød det fra selskabet, at man vejrede morgenluft i forhold til Selvstyrets nul-tolerance-politik over for uran.

Anledningen var en række udtalelser fra den politisk ansvarlige, Ove Karl Berthelsen, som dog straks efter blev undsagt af sit eget partis Inatsisartut-gruppe.

Her afviste politisk ordfører Aqqaluaq B. Egede overhovedet at diskutere nultolerancen, før ny og bedre viden ligger på bordet.

I søndagens Berlingske citeres Kuupik Kleist så for, at hans regering ikke kan tillade sig at sige nej til nogen som helst, der vil investere i- og bygge miner.

Journalister fra avisen har været på reportagetur til Grønland, og de skriver i disse dage en serie artikler om det kommercielle og politiske spil om Arktis.