Uranmodstandere frygter landbrugets fremtid

Udviklingen af landbrug og fiskeri i Sydgrønland vil stoppe, hvis minedriften ved Narsaq bliver en realitet, det mener formanden for foreningen imod uran i Narsaq som også er formand for erhvervsudvalget i kommune Kujalleq.
Skrevet af Oline I. Olsen
26. juni 2009 12:35

Han er uening med erhvervsforummets positive indstilling over for en mulig minedrift i Kvanefjeldet, da der stadig er uafklarede spørgsmål om flourforurening.

- Selvom om der bliver lavet miljøundersøgelser af kvanefjeldet er vi stadig imod en minedrift så tæt ved byen og ved det vigtige landbrugserhverv, der sker i Narsaq, siger Kalistat Lund der er formand for både erhvervsudvalget i Komnune Kujalleq og foreningen imod uran i Narsaq. Han er kritisk overfor Kujataani erhvervsforums positive indstilling overfor Risøs og DMUs undersøgelser. Kalistat Lund mener at der stadig er miljøspørgsmål som ikke er besvaret.

- Gert Asmund fra Danmarks Miljø Undersøgelse har under sin foredrag i Narsaq klart sagt, at der den dag idag endnu ikke er lavet undersøgelser eller forskning på, hvordan flourforureningen ved lignende minedrift kan løses. Og der er enorme mængder flour i Kvanefjeldet, som vil forurene miljøet ved en eventuel minedrift, siger Kalistat Lund, der er betænkelig ved konsekvenserne af flourforurening.

Kujataani Erhvervsforum vil have en beslutning om minedrift ud fra videnskabelig og faktuel debat, og her mener Kalistat Lund at der generelt skal skelnes mellem undersøgelser af råstofforekomster og undersøgelser af konsekvenser af en eventuel minedrift. Kalistat Lund har et positivt syn på erhvervsudviklingsmuligheder i Sydgrønland, uden minedrift ved Kvanefjeldet.

- Grønland har brug for at udnytte den potentielle landbrugsudvikling, som der er lagt en plan for, men det kan stoppes af en eventuel minedrift, siger Kalistat Lund. Han mener at den folkelige debat om råstoffer i sydgrønland skal være mere uddybende