Uranmodstandere demonstrerer tirsdag

Bekymringer for miljøet giver anledning til to demonstrationer mod uranudvinding i anledning af, at Inatsisartut samles for første gang siden valget.
Foto © : KNR
Skrevet af Thomas Munk Veirum
15. maj 2018 12:03

Spørgsmålet om hvorvidt Grønland skal tillade udvinding af uran bliver sat på dagsordenen i forbindelse med åbningen af Inatsisartut.

Sammenslutningerne Urani Naamik Nuuk og Urani Naamik Narsaq afholder nemlig demonstration i Nuuk og Narsaq imod uranudvinding.

LÆS OGSÅ Politikere fejrer demokratiet under høj sol

Den nye koalition vil fortsat give mulighed for udvinding af uranholdige råstoffer:

- I forbindelse med udvinding af sjældne jordarter gives der mulighed for, at det udvundne produkt – hvis det indeholder uranholdige bi-produkter – kan produceres af disse råstoffer, står der i koalitionsaftalen.

Og det har fået uran-modstandere på banen i forbindelse med dagens åbning af Inatsisartut.

LÆS OGSÅ Partierne undveg at svare på uranspørgsmål

Jensen: Vi er bekymret for miljøet

- Urani Naamik har altid sagt, at vi skal tilbage til nultolerancen, fortæller Erik Jensen fra Urani Naamik Nuuk.

Nultolerancen blev ophævet under stor debat på efterårssamlingen i 2013 for at GMEs projekt på Kvanefjeldet - Kuannersuit kunne fortsætte. Og den nye koalition mellem Siumut, Partii Naleraq, Atassut og Nunatta Qitornai står altså ved den beslutning.

I den netop underskrevne koalitionsaftale hedder det videre, at miljøet ikke må forurenes i forbindelse med minedrift, og der skal være et effektivt beredskab, der kan rykke ud i forbindelse med større forurening.

Men det beroliger ikke Erik Jensen. Han fortæller, at sammenslutningens bekymringer fortsat drejer sig om, hvad uranudvinding kan få af konsekvenser for omgivelserne:

- På grund af miljø og forureningen rundt om Narsaq-området.

Demonstrationen mod uranudvindig finder sted kl 16.15 i eftermiddag i både Narsaq og Nuuk.

LÆS OGSÅ Rapport om uranmine alligevel ikke helt godkendt