Foto: Nils Baum/Bureau for Inatsisartut

Uran på dagsordenen i Inatsisartut i dag

I dag onsdag er Inatsisartut nået til førstebehandling af Forårssamlingens vel nok mest omdebatterede emne - uranudvinding - og spørgsmålet om der skal afholdes folkeafstemning eller ej om spørgsmålet.

Det sker efter onsdagens traditionelle spørgetime klokken 10, hvor det i dag er Naalakkersuisoq for Finanser og Råstoffer Randi Vestergaard Evaldsen der besvarer spørgsmål fra Inatsisartut-medlemmerne.

Og så engang efter klokken 11 går urandebatten i gang - først med Atassuts Steen Lynge, der foreslår at Naalakkersuisut pålægges at afholde en vejledende folkeafstemning om Grønland skal kunne udvinde råstoffer med mere end 0,05 procent radioaktivt materiale.

Forslaget er dog ifølge Steen Lynge ikke møntet på Kvanefjeldsprojektet i Narsaq, som har under 0,05 procents uran indhold, men bunder i ønsket om at få fastlagt en øvre grænse for uranindhold, som flugter med den grænse man har i USA og Australien, sagde Steen Lynge for nyligt til avisen AG.

Efter Atassutforslaget skal Inatsisartut behandle et noget mere vidtgående forslag fra Inuit Ataqatigiit, der som bekendt ønsker en folkeafstemning for eller imod uranudvending. Og partiet efterlyser samtidig igangsættelse af en uvildig informationsproces om emnet.

Oppositionspartierne støtter IA´s forslag, mens Naalakkersuisut afviser både Steen Lynges og Inuit Ataqatigiits forslag, og fastholder at ophævelsen af nul-tolerancen for uran blev ophævet forrige år af et snævert flertal - og at en folkeafstemning vil være et dårligt signal til råstofindustrien.

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt