Uran fyldte meget i Debatten

Årets politiske emner var på dagsordenen, da formanden for naalakkersuisut, Aleqa Hammond, Siumut, og Julianne Henningsen, IA, var gæster i Debatten tirsdag. Og særligt et af årets hedeste emner tog en stor del af tiden.
Skrevet af Peter Troelsen
18. december 2013 11:58

Oppositionen har flere gange beskyldt koalitionen for at skabe splid i samfundet. Den snævre vedtagelse af ophævelsen af nul-tolerancen peges på, som et bevis på dette.

Men Aleqa Hammond siger, at de demokratiske spilleregler blev overholdt og fremhæver, at der blot er tale om en principbeslutning.

Der er således ikke givet nogen form for udvindingstilladelse, siger hun.

Oppositionen er dog langt fra imponeret over processen op til ophævelse af nul-tolerancen.

- Jeg har været med i parlamentet i otte år, og jeg har aldrig set noget lignende. At man ikke må spørge eksperter, for eksempel, om de rapporter, der kom. At man egentlig ikke må lave udvalgsarbejde ordentligt, siger Juliane Henningsen.

Aleqa Hammond erkender, at hun har forventet kritik, men hun står fast på, at hun ikke så nogen vej uden om.

- Landet har behov for en leder, som kan stå og tage imod meget kritik. En leder der kan tage imod og træffe nogle beslutninger for vores fremtidige borgere. Vi ved, det ved IA også, om cirka fem år, så står vi med en regning på en milliard kroner, som vi står og mangler i finansloven, hvis ikke vi tør, at træffe beslutninger i dag. Med den viden har jeg en forpligtigelse, jeg skal kunne træffe nogle beslutninger, også selvom jeg står overfor meget, meget store kritikpunkter imod mig selv, siger Aleqa Hammond.

Efter valgsejren slog Aleqa Hammond fast, at det var vigtigt at skynde sig langsomt. I dag er det hele gået meget stærkt, men det mener lederen har været en nødvendighed.

- Vi der har stået i spidsen tør at træffe store beslutninger på meget kort tid, fordi vi ved, at der er en regning, der sendes til befolkningen, siger Aleqa Hammond.

Det er Juliane Henningsen dog ikke enig i.

- Det at man, som koalitionspartiet Siumut, siger, at alternativet er, at vi er handlekraftige, vi kan beslutte, hvad vi vil, den måde at tænke på, synes jeg er lidt gammeldags. At man tør beslutte sig for noget, som egentlig ikke er så gennemtænkt, siger Juliane Henningsen

Aleqa Hammond mener ikke, at koalitionen er gammeldages. Tværtimod.

- Vi er en meget, meget anderledes regering, i forhold til tidligere. Jeg vil sige, at jeg ligefrem vil kalde det, at vi er ret sexede. Vi er bestemt ikke gammeldags, vil jeg gerne sige. Grunden at jeg siger, at vi er ret sexede det er fordi vi skaber store overskrifter, vi skaber resultater, vi skaber gang i hjulende.

- Det er jo ikke nødvendigvis gode overskrifter, vil jeg sige.

- Nej men vi sidder jo heller ikke for vores kønne øjnes skyld. Vi sidder der for at træffe nogle beslutninger, som ikke nødvendigvis altid gør os populære, siger Aleqa Hammond.