Upernavik kan blive fremtidens forskningsby

Upernavik kan være fremtidens forskningsby, indenfor olieefterforskning i Grønland. Udmeldingen kommer fra Maersk Oil der netop har fået tildelt licensblokke i Baffin-bugten.
29. november 2010 11:21

For første gang i Maersks historie skal Maersk Oil efterforske olie i Grønland. Selskabet er et af de 7 olieselskaber, der har fået tildelt licensblokke i Baffin-bugten. Maersks blok - der er knap 12.000 kvadratkilometer stort - ligger lidt nordvest for Upernavik i Nordgrønland. Er område med gode forudsætninger, mener Maersk Oil:

- Vi er meget meget glade for den licens, vi har opnået. Vi tror, licensen har et betydeligt potentiale. Det er et sted, hvor vi har muligheder for at gøre fund, lyder det fra efterforskningschef Lars Nydahl Jørgensen.

Maersk vil som det første indhente seismiske data.

Men selskabet har også planer om hurtigst muligt at sætte et andet projekt i gang:

- Vi vil også gå i gang med etablering af laboratoriefaciliteter, som vi vil stille til rådighed for både myndigheder, andre selskaber og forskere, som er interesseret i dette område, fortæller Lars Nydahl Jørgensen og forklarer, hvad idéen med laboratoriet er:

- Vi vil gerne have et sted hvor det er muligt at foretage omgående analyser af indsamle data fra det marine miljø, i form af vandprøver og sedimentprøver. Dermed kan vi undgå, at opsamlede prøver risikerer at blive kontamineret, hvis de transporteres langt væk, for eksempel til Europa, siger Lars Nydahl Jørgensen.

Placeringen af laboratoriet skal afgøres i samråd med de grønlandske myndigheder og er endnu ikke på plads, men ifølge Maersk Oil vil det naturlige være enten at placere det i lokalområdet ved Baffin-bugten eller i Nuuk.

Men hvad får Grønland egentlig ud af Maersks tilstedeværelse i landet?

- Forhåbentlig kan vores aktiviteter skabe arbejdspladser i Grønland. Og vi kan forhåbentlig også hjælpe til med at udbygge infrastrukturen i det område, hvor vi befinder os. Hvis vi er heldige og finder olie og på lang sigt får produktion i Grønland, vil der selvfølgelig også falde betydelige skatteindtægter til det grønlandske samfund, slutter Lars Nydahl Jørgensen fra Maersk Oil.

På grund af miljømæssige hensyn vil Maersk Oil ikke foretage boreaktiviteter før om 3 til 5 år.