Upernavik-forslag møder skepsis

Finn Karlsen (S) vil vente med at tage endelig stilling til, om arbejdsløse nordgrønlændere ekstraordinært skal have kvoter til isfiskeri.
11. juni 2014 13:58

Landarbejdere, der bliver sendt hjem om vinteren på grund af manglende arbejde, bør have mulighed for at få periodiske fiskerilicenser. Det foreslog Upernavik Erhvervsråd i går til naalakkersuisoq for fiskeri.

Men fiskerne i nord kappes om hellefiskene, og det vil ikke være vand på fuldtidsfiskernes mølle, hvis arbejdsløse får lov at få del i kvoten, tror Finn Karlsen - selvom der kan være fordele ved at lade de arbejdsløse fiske for eksempel en smule isfiskeri i stedet for at få kontanthjælp af kommunen.

 - På den ene side er der begrænsninger på fiskeriet efter hellefisk, og på den anden side er der selvfølgelig den store arbejdsløshed. Og når vi modtager sådan et forslag, må vi vægte de to forhold i vores overvejelser, siger Finn Karlsen.  

Han vil dog ikke melde sin endelig holdning ud endnu.

- Vi bliver nødt til at se på begge forhold, når vi skal vurdere forslaget. Men vi har endnu ikke modtaget et referat fra erhvervsseminaret i Upernavik, og derfor kan vi ikke vurdere forslagene derfra.

Upernavik Erhvervsråd er overbevist om, at det vil nedbringe kommunens udgifter til kontanthjælp. Selvom Finn Karlsen ikke har set noget forslag, siger de, at de har sendt forslaget om periodiske licenser til landarbejdere til Inatsisartuts fiskeriudvalg.

- Tidligere har det været sådan, at når de bliver sendt hjem, så blev man automatisk fisker og kunne leve af det og forsørge sin familie selv. Efter kvoterne blev indført, så blev det helt umuligt for landarbejdere at indhandle hellefisk, lød det i går fra Gerth Jacobsen, formand for Upernavik Erhvervsråd.