Unge i Diskobugten har det psykisk hårdt

Mange unge i Diskobugt området har det psykisk hårdt, op mod 30 procent af de unge har endda symptomer på post-traumatisk stress, viser ny undersøgelse.
Skrevet af Pipaluk Høegh
12. september 2012 11:55

Seksuel misbrug, mishandling og dødsfald, det er nogle af de oplevelser, som unge i Diskobugten har været udsat for. Det skader deres psykiske helbred så meget, at op mod 30 procent af de unge  i undersøgelsen, viser tegn på post-traumatisk stress syndrom. En psykisk tilstand der normalt kan opstå efter voldsomme hændelser, som f.eks. katastrofer og krigs-oplevelser.

I alt 269 unge deltog i undersøgelsen, som psykolog Sidsel Karsberg fra Syddansk Universitet står bag.

Der er flere unge i Diskobugten, der er blevet udsatte for voldsomme  oplevelser som selvmordsforsøg, vold, seksuel misbrug og voldtægt i forhold til andre lande.

- Det er et højt tal. Det er værd at få undersøgt, hvorvidt det er gældende for hele Grønland. Hvis det er tilfældet, betyder det, at en stor del af grønlandske unge har oplevelser, som vil få negative følger for dem i deres videre liv, siger psykolog Sidsel Karsberg.

Flere piger end drenge er blevet udsat for voldtægt, flere piger har set mennesker blive kvæstet eller dræbt og flere piger end drenge oplever fravær af en forælder. 

Psykisk hårde oplevelser i barndommen kan skade den psykiske udvikling.

- Det kan resultere i selvskadende adfærd, selvmordsforsøg, depression og andre psykiatriske lidelser, siger Sidsel Karsberg.

Psykolog og videnskabelig assistent Sidsel Karsberg vil lave flere undersøgelser i andre dele af landet for, at undersøge, hvor høj forekomsten er af unge der lider af post-traumatisk stress syndrom i Grønland. Undersøgelsen vil ske i samarbejde med både  Ilimmarfik og børnerettighedsinstitutionen MIO.

www.circumpolarhealthjournal.net/index.php/ijch/rt/printerFriendly/18378/html