Unge er ikke en del af samfundsdebatten

Der sker meget politisk i Grønland i disse dage. Der bliver debatteret meget, men de unge deltager ikke i debatten, fortæller tre studerende fra Ilisimatusarfik.
Lige for tiden er der livlig debat. Blandt andet om fremtiden, hvor USA bejler til os. Men nogen mangler. Nemlig de unge. Foto © : Henriette Simonsen / KNR
06. februar 2025 12:04

Alles øjne har været rettet mod Grønland, siden USA's præsident, Donald Trump, i januar meddelte, at han ville købe Grønland.

Lige siden har der været meget debat, og oven i det, udskrev Múte B. Egede i tirsdags valg til Inatsisartut. Men nogen mangler i debatten. Nemlig de unge.

Derfor er KNR taget på Ilisimatusarfik, for at høre fra de unge selv, hvad de tænker om debatten, og om politikerne henvender sig nok til dem. De unge, KNR snakker med er ikke helt enige.

Deltager du i politiske diskussioner i Grønland?

Aviaq Kristoffersen er lærerstuderende på Ilisimatusarfik. Foto © : Henriette Simonsen / KNR

- Jeg læser opslagene på Facebook fra Demokratit, men ikke fra resten, siger Aviaq Kristoffersen.

Mens Inuk Knudsen fortæller, han følger debatten, men deltager ikke selv.

Inuk Knudsen er studerende på Ilisimatusarfik, han siger på grund af Sociale Medier kan han følge med på politiske debatter. Foto © : Henriette Simonsen / KNR

-Jeg deltager ikke i diskussioner, men jeg følger med i dem, for nu er de meget synlig på grund af det der sker i verden, siger han.

Savner synlighed

Angerlannguaq Abelsen fortæller, at hun lige som Inuk Knudsen ser diskussionerne, men at det simpelthen ikke interesserer hende.

Angerlannguaq Abelsen siger hvis politikkerne er mere synlig vil man kunne følge nemmere på politikkernes debatter. Foto © : Henriette Simonsen / KNR

- Jeg følger ikke med i hverdagen, men nu når vi står i en valgperiode, så er det nemmere at følge med, fordi politikerne bliver mere synlige, siger hun og understreger, at hun gerne vil have, politikerne er mere synlige, når der ikke er valg lige om lidt.

Vi spørger dem, hvad de synes om diskussioner.

Synes du, debatten er for hård?

- Debatten er hård nu, fordi alles øjne er rettet mod os, siger han.

Men Angerlannguaq Abelsen siger debatten er for svag.

- Debatten er for svag. De vigtige sager som familie og børn bliver glemt i debatten. Som lærerstuderende er det meget tydeligt, siger hun.


Er politikerne god nok til at henvende sig til de unge?

- Ja, for dem der dukker op, bliver mere unge, siger Aviaq Kristoffersen.

Inuk Knudsen synes også, at politikerne henvender sig godt nok til ham. 

- Jeg er tilfreds med den måde politikerne kommunikerer på, fordi de er på sociale medier, siger han.

Angerlannguaq Abelsen mener dog noget andet.

- Jeg mener, at politikerne ikke henvende sig så meget til de unge. De er ikke synlige nok. For eksempel ville de være mere tiltrækkende, hvis de kom ud på uddannelsesinstitutioner og præsentere, mener hun.