Unge bygdeboere skal have disciplin til at gennemføre uddannelser

Mange unge bygdeborgere kan få en uddannelse, hvis blot de har faste rammer i hjemmet og får støtte til at gennemføre en uddannelse. Dette kom frem, da uddannelse og arbejdsløshed blev drøftet under konferencen om udvikling af mindre bosteder.
25. maj 2014 17:26

Her præsenterede blandt andet Nuiki sit succesfulde projekt med uddannelse i bygderne, hvor 80 procent af de unge mellem 16 og 30 år, der har deltaget i processen, enten er startet på en uddannelse eller har fået et arbejde efter, at have deltaget i Nuiki-projektet. Og forudsætningen for succesen har blot været at få dækket ganske almindelige basale behov:

- Om det er en by eller en bygd, så handler det i høj grad om, at man får opbakning fra hjemmet for at tilpasse sig uddannelsens rammer. Det vil sige, at du skal kunne komme til tiden. Du skal lave dine lektier, og du skal have støtte fra dine forældre, siger Palle Lennert fra Nuiki-projektet.

Og netop det, at børn og unge skal have faste rammer og få støtte fra hjemmet for at kunne gennemføre et uddannelsesforløb, genkendes af en timelærer i en af Upernaviks bygder:

- Jeg mener, at børn i dag skal opleve flere grænser og pligter i hjemmet. De skal for eksempel være med til at klare opvasken og andre huslige pligter. Og ikke mindst, at de bør gå tidligt i seng om aftenen, siger Regine Olsvig fra Naajaat, der deltager i bygdekonferencen i kraft af sit virke som bygdebestyrelsesmedlem.

- For vi ser, at mange af de unge, der tager til skolehjemmet i Upernavik for at fortsætte folkeskolen, ofte vender hjem til bygden igen, da de ikke kan acceptere, at de har faste tider til at komme hjem om aftenen, og de har svært ved, at acceptere, at de skal hjælpe med de huslige pligter, såsom opvask, siger hun. Nuiki-projektet, der skal løfte uddannelserne i bygderne, uddanner 45 unge mellem 16 og 30 årige om året.

Og mange unge kan få en uddannelse, hvis blot de har faste rammer i hjemmet og får støtte til, at gennemføre uddannelsen:

- Forudsætningen er, at du vil i gang med en uddannelse, og at du får støtte til at gennemgå undervisningsforløbet. Vi kan se, at når vi har gennemført et projektforløb i en bygd, lykkes det for 80 procent af vores elever at enten igangsætte en uddannelse eller få et fast job, siger Palle Lennert.

Nuiki-projektet, der skal løfte uddannelsen i bygderne, er et samarbejde mellem Villumfonden og Grønlands Selvstyre. Projektet skal køre frem til 2017, hvor i alt 180 unge skal inddrages i projektet.