Ungdomskriminaliteten er i markant fald

Politimesteren glæder over sig helt nye tal, der viser, at ungdomskriminaliteten blandt de 15 til 18-årige er faldet med mere end 50 procent i løbet af de sidste fem år.
Udviklingen i ungdomskriminalitet i Grønland ligger nogenlunde på samme niveau som Danmark. Arkivfoto Foto © : KNR // Anton Gundersen Lihn
Skrevet af Mathies Hvid Toft
25. februar 2019 11:01

I 2014 var der 535 sager blandt de 15 til 18-årige om berigelseskriminalitet. Det er kriminalitet, der omhandler indbrud, tyveri, røveri, butikstyveri og bedrageri og underslæb. Sidste år lå det tal på 191.

Det viser Grønlands Politis Årsstatistik.

Udviklingen glæder politimester Bjørn Tegner Bay, og det lover godt for fremtiden.

- Hvis man kan holde fokus på ungdomskriminaliteten og kan holde den faldende, er der rigtig god grund til at være optimistisk for udviklingen fremover. De her unge mennesker bliver jo ældre, og kan vi holde dem fra at begå kriminalitet i deres ungdomsår, så er der rigtig god chance for, at vi kan fortsætte tendensen, når de bliver ældre, siger han.

Med udviklingen ligger Grønland nogenlunde på samme niveau som Danmark og andre lande, som vi ofte sammenligner os med. Bjørn Tegner Bay peger på tre årsager til den positive udvikling.

- Selvom vi ikke laver forebyggelsesarbejdet perfekt, så har der trods alt været et klart større fokus på dét. Ikke kun i politiet men også hos alle vores samarbejdspartnere i de sidste fem til ti år, og nu håber vi, at det belønner os, siger han.

Bedre til at koordinere

Derudover er levestandarden generelt steget, hvilket er med til at nedbringe kriminaliteten. Og politiet har haft fokus på at behandle sager blandt unge hurtigt, for det er med til at understrege, at kriminalitet er uacceptabelt og har konsekvenser, fortæller Bjørn Tegner Bay.

Skal den gode stime fortsætte på sjette år, så er hovedingrediensen at forbedre det forebyggende arbejde endnu mere.

- Der er ingen tvivl om, at forebyggelse er vejen frem og ikke kun forebyggelse i politiet. Der bliver i dag lavet et rigtig godt forebyggelsesarbejde hos eksempelvis de sociale myndigheder og i skolerne, men vi skal blive markant bedre til at koordinere det indbyrdes og arbejde sammen om forebyggelse, siger Bjørn Tegner Bay.

- Hvis vi bliver det, så tror jeg, at vi kan give den endnu et skridt i den rigtige retning.

Alene fra 2017 til 2018 faldt antallet af sager fra 316 til altså 191.