Ungarske læger kan blive en løsning

Ungarsk arbejdskraft kan blive løsningen på den store lægemangel på landets sygehuse ved kysten.
Skrevet af Mads Ullerup
27. februar 2012 16:43

Sundhedsvæsenet har nemlig svært ved at finde faste læger til landets sygehuse ved kysten, og indtil videre løser man problemet ved at hyre dyre vikarer for korte periode ad gangen.

På et sygehus i Danmark har man haft stor succes med at ansætte ungarske læger og i fremtiden kan samme model måske blive løsningen her i landet.

Kurt Nielsen er tidligere direktør for Sygehus Thy-Mors i Nordvestjylland. Her var han med til at ansætte ungarske læger som han betegner som en stor succes.

I dag er Kurt Nielsen styrelseschef i Styrelsen for Sundhed og Forebyggelse og arbejder nu for at få ungarske læger her til landet.

Men før vi henter arbejdskraft fra udlandet, så er det meget vigtigt, at man bruger en del kræfter på at forklare dem helt klart og tydeligt, hvad det er for et liv, de får her i landet, mener Kurt Nielsen.

Der er ifølge Kurt Nielsen en meget tungtvejende grund til at de ungarske læger skal vælge Grønland frem for Ungarn.

- De østeuropæiske læger har meget hårde vilkår. Nogle af dem har to til tre job for at få en anstændig løn. Med den løn, vi kan tilbyde dem her, kan de få et bedre liv, siger Kurt Nielsen.

I sidste uge var Cheflæge i Styrelsen for Sundhed og Forebyggelse, Carsten Thordahl, sammen med Kurt Nielsen i Ungarn for at se nærmere på muligheden for at rekruttere ungarske læger.

Carsten Thordahl kan endnu ikke sige noget om perspektivet i forholdet til, om man vil satse på de ungarske læger. Men noget skal der gøres, fastholder han.

- Man kan ikke sidde overhørigt, at der mangler læger mange steder, så vi arbejder intenst med det, siger Carsten Thordahl.

For at de ungarske læger kan blive ansat her i landet skal de som minimum kunne tale dansk.

Danmark har allerede i forvejen oprettet en sprogskole i Ungarn, der i givet fald kan stå for danskundervisningen af de måske kommende grønlandske kystlæger.