Det var en glad nyvalgt Mumilaaq Qaqqaq, som KNR talte med, efter valgresultatet. Foto: NDP

Ung nunavummiu valgt ind i Canadas parlament

Mumilaaq Qaqqaq på 25 år skal repræsentere Nunavut i det canadiske parlament efter valget i mandags. Den unge inuk har i øvrigt en dansk mor.

Efter mandagens valg i Canada har Nunavut fået en ny repræsentant i parlamentet. Det er den kun 25-årige Mumilaaq Qaqqaq fra New Democratic Party, og den nyslåede parlamentariker var ikke overraskende meget glad og stolt, da KNR fangede hende efter resultatet.

- Det har været super spændende. Jeg er virkelig glad for, at så mange mennesker tror på mig og bakker mig op på trods af, at min unge alder på 25 år igen og igen blev nævnt under valgkampen som en udfordring, siger Mumilaaq Qaqqaq.

Fremgang kræver støtte fra regeringen

Hun understreger, at hun vil kæmpe for, at de mange udfordringer, der er for oprindelige folk i Canada, kommer på agendaen i parlamentet. 

- For at vi skal kunne komme videre og få succes, skal vi have hjælp, og vi skal have arbejdsrelationer på alle niveauer af regeringen, der er åbne og respektfulde, siger hun.

LÆS OGSÅ Trudeau takker canadiere: I stemte progressivt

Selvom Trudeau har talt varmt for relationerne til oprindelige folk, så mener Mumilaaq Qaqqaq ikke, at det har betydet konkrete forbedringer.

- Nunavut har følt sig ladt i stikken af landets regering alt for længe. Det er på tide, at de tager sig sammen, og at de behandler os som alle andre canadiere, siger hun.

Samme udfordringer som i Grønland

I Nunavut kæmper befolkningen med mange af de samme problemstillinger, som vi oplever her i landet. Det er blandt andet landets - og i flere år verdens højeste selvmordsrate, fødevaremangel, boligmangel, dårlige pasningsmuligheder for børn og ældre samt alt for dyre flybilletter i et område, hvor den eneste vej ud og ind er med fly.

- Alt for mange nunavummiut og alt for mange inuit har levet under tilstande som tredjeverdenslande, og det er uacceptabelt for vores land. Så der er masser af ting at tage fat på, siger Mumilaaq Qaqqaq. 

LÆS OGSÅ Kun Trudeau har besøgt de arktiske egne

Efter at Justin Trudeau og hans parti mistede flertallet ved mandagens valg, skal han nu ud og finde opbakning fra støttepartier til sin mindretalsregering.

Det tyder på, at den mest oplagte samarbejdspartner er Mumilaaq Qaqqaqs parti, New Democratic Party.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt