Ung mand tiltalt for 14 forsøg på manddrab i Narsaq

En 21-årig mand er tiltalt for at prøve at slå 14 mennesker ihjel, da han blandt andet skød mod en helikopter.
Helikoperen var ved at lande i Narsaq, da der blev skudt mod den. Foto © : Hans-Peter N. Bay
27. februar 2024 09:55

En 21-årig mand afgav 22. marts sidste år adskillige skud med en riffel i Narsaq.

Nu er han sigtet for 14 forsøg på manddrab, oplyser Grønlands Politi i en pressemeddelelse.

Udover at affyre skud mod tilfældige i byen, skød manden også mod en helikopter, der var ved at lande.

To personer blev ramt, og tre andre fik skader fra mandens skud.

Manden blev tilbageholdt af politiet på samme dag, og har siden været i politiets varetægt, skriver ordensmagten. Han skal for retten 18. til 22. marts, og på grund af særlige omstændigheder skal sagen for retten i Aarhus. 

Sigtet for mere

De to personer, der blev ramt af skud, var uden for livsfare, oplyste Grønlands Politi om aftenen for skyderiet, og de tre personer, der kom til skade, blev ramt af projektiler.

- De er kommet til skade ved projektiler, der rammer andre genstande, og de her genstande er gået i stykker, og de er så blevet ramt derfra, sagde vagtchefen Brian Thomsen til KNR om aftenen 22. marts sidste år.

Udover de 14 forsøg på manddrab er manden også blevet sigtet for brandstiftelse, vold og trusler på livet.

Tænkte kun på overlevelse

Et vidne fra episoden fortalte et par dage efter episoden til KNR, at de først troede, helikopteren var ved at sprænge.

- Så tænkte jeg, at nu skal helikopteren sprænge, og mens jeg tog sikkerhedsselen af, begyndte jeg at råbe: ’Vi skal ud, helikopteren er ved at sprænge’, fortalte Ivalo Motzfeldt, der sad i helikopteren. 

Men hun forklarer, at panikken bredte sig, da det gik op for dem, hvad der skete. Hun siger til KNR, at hun og de andre passagerer gjorde alt for at redde deres liv:

- En ambulancekører, der havde gemt sig bag heliporten, råbte og bad mig komme. Men samme øjeblik kom min veninde kørende i egen bil for at hente mig, og jeg tog en beslutning; Nu vil jeg spæne til hendes bil. Og pludselig kom tre af dem, som vi ankom sammen med, til syne, og de spænede med hen til bilen. Vi sprang ind i bilen og råbte, at nu skal vi ind mod byen, der er skyderi, siger hun og fortsætter:

- Jeg flygtede med alle kræfterne for at redde mit liv. Først hen på aftenen tænkte jeg på, at slet ikke havde overvejet at hjælpe de svageste. Jeg tænkte kun på overlevelse, fortalte hun sidste år.

Sprang på et lad af en lastbil

Et andet vidne til episoden var lærerinden Sara Olsen Nielsen, der stod på jorden lidt væk fra heliporten, for at hente sin mand, der var ombord på helikopteren. 

- Jeg kunne ikke komme i kontakt med min mand, og der var ikke noget, jeg kunne gøre. Men blandt de mennesker, der løb fra heliporten, faldt én omkuld. Det viste sig at være min mand, der løb som den sidste og faldt.

Sara Olsen Nielsen kunne grundet distancen ikke se sin mand, men forsøgte i stedet at komme i kontakt med ham på telefonen:

- Jeg prøvede mange gange på at ringe til ham, uden at han svarede. Men endelig ringede han selv. Han fortalte, at han havde lagt sig på ladet af en lastbil. Han var derefter blevet kørt ind til byen, fortalte hun til KNR.

Politiet bekræftede ikke de to vidners forklaringer på hændelsesforløbet sidste år. Så hvad der helt præcist er foregået, må vi vente med at finde ud af til retssagen i Aarhus begynder til marts.