Undskyldning vækker glæde

Nunavimmiut er glade over at der langt om længe er kommet en erstatning og en undskyldning i hundesagen.
22. august 2011 10:30

I 1950erne og 60erne blev slædehunde ejet af 30 Inuitfamilier i Nunavik, slagtet af politiet. Hundene blev skudt uden varsel.

Politiet sagde, at hundene var en sikkerhedsfare fordi de havde angrebet  to børn. Hver familie havde 10-15 slædehunde, det vil sige, at der var tale om over 300 hunde.

Konsekvensen var, at disse familier sultede og led nød fordi de ikke kunne komme på fangst.

Lucy Grey, som på vegne af Makivik står for sagen, udtaler følgende til radioavisen:

-  Det er rigtigt nok, at hundene angreb to børn, og at mange af disse Inuitfamilier led af sult fordi hundene blev skudt, ja nogen døde, og sidenhen skete der mange ulykker og dødsfald på grund af snescootere der blev brugt i stedet. Hundene var meget bedre, siger Lucy Grey.

Sagen om hundene har stået på i årevis og i sidste uge, gav regeringslederen af provinsen Quebec, Jean Charest, en undskyldning for skydningen af hundene og gav desuden 15 millioner kroner i erstatning til Makivik Korporationen, der modtog erstatningen på vegne af Nunavik.

Lucy Grey fortæller også, at pengene ikke vil gå til hundeejerne da langt de fleste nu er døde,  men at de vil blive brugt til projekter der har til formål at bevare inuit sprog og kultur i Nunavik.