Undren om en satellit

Der er udbredt sig en større undren om en satellit, der blandt andet kredser i himmelrummet over det østlige Grønland. Ifølge flere udenlandske medier er der formentlig tale om en russisk satellit. Men der er forskellige gisninger om, hvad den svæver rundt for og efter.
30. december 2014 15:05

Det er lidt som i en Star Wars-film - dog heldigvis uden brug af raketter og intergalaksiske krigsscener. 

 

Siden i sommer er en fremmed satellit blevet observeret svæve rundt i en bane, der strækker sig over det centrale Sydamerika, op over Atlanterhavet og videre over Indlandsisen, for så at svæve tilbage tværs ned over Asien.

 

Ifølge flere amerikanske medier stammer satellitten fra Rusland, som i maj annoncerede, at de ville sende tre nye satellitter i kredsløb. 

 

Men kort efter opsendelsen, skrev den velansete amerikanske avis, The Financial Times, at de amerikanske myndigheder havde spottet en fjerde genstand i himmelrummet. 

 

I første omgang blev genstanden formodet til at være et stykke rumaffald - formentlig en udslukket satellit. Men ifølge et andet amerikansk medie - The Washington Post - viser observationer fra bl.a. Thule-basen, at satellitten fungerer og i øvrigt bevæger sig tæt på udenlandske satelliter.

 

Hvad satellitten, som har fået navnet Kosmos 2499 konkret er til for, er ingen rigtig klar over. Ifølge en rumsikkerhedsekspert fra den amerikanske tænketank Chatham House, kan den være opsendt som led i en fredelig russisk overvågnings- og rednings-plan. Men man arbejder også med teorien om, at den er opsendt for at hacke udenlandske satelliter - og helt slukke for dem, skriver avisen.

 

Problemet med den teori er, at det allerede er muligt at hacke en satellit fra landjorden. Noget, som kineserne for nyligt gjorde med en amerikansk vejr-satellit.

 

Ind til videre svæver KOSMOS 2499 i hvert fald videre. 

 

Russerne selv er tavse i sagen.