Undervisning til alle unge med huller i lommerne

Medlem af Inatsisartut Malik Berthelsen har iagttaget, at pengene kan sidde for løst hos borgerne, og ser gerne, at økonomistyring indgår i undervisningen af de ældste klasser i folkeskolen.
Skrevet af Jens Thorin
27. juli 2010 11:50

Mange borgere er for dårlige til at administrere lønchecken, mener Siumuts Malik Berthelsen.

- Jeg kender eksempelvis en ung trawlerbesætningsmedlem. Tre dage efter, han fik sin hyre på 50.000 kroner, måtte han låne penge hos sin mor, så han kunne købe cigaretter, fortæller Malik Berthelsen.

Han kan i øvrigt henvise til den seneste politisk økonomiske beretning. Her står, at trawlerbesætningsmedlemmer i gennemsnittet tjener 600.000 kroner om året.

I et § 36-spørgsmål til Naalakkersuisut efterlyser han derfor bedre undervisning i økonomistyring af de unge i de ældste klasser i folkeskolen.

- Min egen bedstefar har altid fortalt mig, at penge ikke er legetøj, og at man skal forrente pengene. Jeg har taget disse formaninger til mig, siger Malik Berthelsen.

Forhenværende borgmester og nuværende formand for Grønlands Forbrugerråd Nikolaj Ludvigsen hilser forslaget velkomment.

Det er efterhånden blevet normalt, at vi ikke har penge efter blot få dage. Hvis vi skal komme over denne uvane, er Malik Berthelsens forslag et godt sted at starte, siger Forbrugerrådets formand.

Malik Berthelsen mener ikke, at hans forslag griber ind i forældrenes ret til selv at opdrage deres børn.

- I forvejen undervises der for eksempel i samfundsfag i Folkeskolen. Hvorfor kan der så ikke undervises i økonomistyring. Hvem kan argumentere i mod et forslag, der kan føre til et bedre liv, spørger Malik Berthelsen.