Underskud på handelsbalancen vokser

I forhold til samme kvartal sidste år er underskuddet på handelsbalancen i forhold til udlandet steget med 65 millioner kroner. Både import og eksport er faldet.
Skrevet af Peter Troelsen
22. juni 2012 08:14

Det ser kritisk ud for landets samhandel med udlandet. I årets tre første måneder faldt Grønlands eksport med hele 93 millioner kroner. Det er især eksporten af rejer og hellefisk, der har haft trange kår i 1. kvartal. Som et lille plaster på såret har vi eksporteret mere torsk, men altså slet ikke nok til at opveje de manglende indtægter fra andre varer. Alt i alt udgør faldet af eksporten af næringsmidler og levende dyr 87 millioner kroner.

Set i et samfundsøkonomisk perspektiv er det glædeligt, at vi heller ikke har købt så meget i udlandet. Helt konkret har vi importeret varer og tjenesteydelser for 25 millioner kroner mindre, end vi gjorde i 1. kvartal 2011. Her er det i kategorien maskiner og transportmidler, der udgør den største forskel. Vi har importeret maskiner og transportmidler for 30 millioner mindre end sidste år på samme tidspunkt.

I store tal køber vi for 694 millioner i udlandet, imens vi sælger varer for 429 millioner. Altså et handelsbalanceunderskud på 265 millioner kroner.

Læs mere om emnet på http://www.stat.gl/dialog/main.asp?lang=da&version=201202&link=IE&subthemecode=undefined