Vittus: Undersøgelse af EU-medlemskab vil være meningsløs

EU står overfor så store forandringer, at det ikke vil give mening at foretage en vurdering af et grønlandsk medlemskab af EU, mener naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq.
Foto © : KNR
Skrevet af Thomas Munk Veirum
18. oktober 2016 07:48

Justus Hansen fra Demokraterne ønsker at få klarlagt fordele og ulemper ved et grønlandsk medlemskab af EU for at kunne revurdere, om Grønland skal være medlem af EU.

Derfor har han stillet et forslag i Inatsisartut om, at Naalakkersuisut senest under forårssamlingen 2018 skal være klar med en undersøgelse af konsekvenserne af et grønlandsk EU-medlemskab.

Forslaget afvises dog af Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, der blandt andet henviser til, at EU står overfor store forandringer på grund af Storbritanninens udmelding af unionen.

Læs også Grønlandsk eksport på spil i Brexit-afstemning

Grønland meldte sig ud af det daværende EF, som følge af en folkeafstemning i 1982, og i dag har Grønland status som et såkaldt OLT-land - et oversøisk land og territorie.

I alt har 22 øer samme status som Grønland, og 9 af disse er britiske. Når de ni øer træder ud af ordningen, kan det betyde, at OLT-aftalen ændres, forudser Vittus Qujaukitsoq.

- Om  nogle år  vil  være  sket så  omfattende  ændringer  i  de Brexit-afledte politiske og økonomiske forhold i EU, at hvad der konkluderes i en vurdering i 2018, allerede vil være forældet kort tid efter, skriver Qujaukitsoq i forelæggelsesnotatet til Inatsisartut.

Læs også GG-direktør: EU-medlemskab havde gavnet sæl-sagen

På den baggrund konkluderer Vittus Qujaukisoq, at det "ikke vil give mening", at lave en undersøgelse, der ifølge Justus Hansen eget overslag vil koste mellem 1,5 og to millioner kroner.

Forslaget behandles tirsdag i Inatsisartut, hvor de øvrige partier skal tage stilling til det.