Vittus: Undersøgelse af EU-medlemskab vil være meningsløs

Justus Hansen fra Demokraterne ønsker at få klarlagt fordele og ulemper ved et grønlandsk medlemskab af EU for at kunne revurdere, om Grønland skal være medlem af EU.
Derfor har han stillet et forslag i Inatsisartut om, at Naalakkersuisut senest under forårssamlingen 2018 skal være klar med en undersøgelse af konsekvenserne af et grønlandsk EU-medlemskab.
Forslaget afvises dog af Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, der blandt andet henviser til, at EU står overfor store forandringer på grund af Storbritanninens udmelding af unionen.
Læs også Grønlandsk eksport på spil i Brexit-afstemning
Grønland meldte sig ud af det daværende EF, som følge af en folkeafstemning i 1982, og i dag har Grønland status som et såkaldt OLT-land - et oversøisk land og territorie.
I alt har 22 øer samme status som Grønland, og 9 af disse er britiske. Når de ni øer træder ud af ordningen, kan det betyde, at OLT-aftalen ændres, forudser Vittus Qujaukitsoq.
- Om nogle år vil være sket så omfattende ændringer i de Brexit-afledte politiske og økonomiske forhold i EU, at hvad der konkluderes i en vurdering i 2018, allerede vil være forældet kort tid efter, skriver Qujaukitsoq i forelæggelsesnotatet til Inatsisartut.
Læs også GG-direktør: EU-medlemskab havde gavnet sæl-sagen
På den baggrund konkluderer Vittus Qujaukisoq, at det "ikke vil give mening", at lave en undersøgelse, der ifølge Justus Hansen eget overslag vil koste mellem 1,5 og to millioner kroner.
Forslaget behandles tirsdag i Inatsisartut, hvor de øvrige partier skal tage stilling til det.